Trump na predvolebnom mítingu vo Wisconsine vyzval na zrušenie protipandemických opatrení

0
Na kombosnímke zľava americký prezident Donald Trump a bývalý americký viceprezident Joe Biden Foto: TASR/AP

Americký republikánsky prezident Donald Trump a jeho demokratický rival v blížiacich sa voľbách novej hlavy štátu Joe Biden v piatok absolvovali mítingy v štátoch stredozápadu USA.

Trump navštívil Wisconsin a Michigan, zatiaľ čo Biden zavítal do Iowy, Wisconsinu a Minnesoty, informuje tlačová agentúra Reuters.

Trump vo Wisconsine, kde sa minulý týždeň zdvojnásobil počet nových prípadov nákazy koronavírusom, vyzval tamojšieho demokratického guvernéra, aby zrušil protipandemické opatrenia. „Musíte otvoriť svoj štát a musíte to spraviť rýchlo,” vyhlásil prezident počas mítingu.

Predtým, v Michigane, Trump slovne napadol americký zdravotnícky systém a bez uvedenia dôkazov povedal, že lekári profitujú z úmrtí na koronavírusové ochorenie COVID-19.

Biden v Minnesote obvinil Trumpa z toho, že “sa vzdal” v boji proti epidémii. Odkázal mu, aby neatakoval zdravotníckych pracovníkov, ktorí liečia obete pandémie. „Na rozdiel od Donalda Trumpa sa my tomuto vírusu nepodvolíme,” povedal Biden.

Koronavírusová pandémia, ktorá v Spojených štátoch zabila už viac než 229 000 ľudí a zničila milióny pracovných miest, dominuje posledným dňom predvolebnej kampane. Rekordný nárast prípadov infekcie dostáva tamojšie nemocnice na pokraj kapacity.

Trump, ktorý sa pred niekoľkými týždňami zotavil z ochorenia COVID-19, už niekoľko mesiacov bagatelizuje túto zdravotnícku krízu a napriek pribúdajúcim prípadom nákazy vyhlasuje v uplynulých týždňoch, že krajina “sa už z najhoršieho dostala”. Biden naopak varuje pred “temnou zimou” a sľubuje obnovenie úsilia o zastavenie vírusu.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Reuters vykonala spoločnosť Ipsos, by Bidena volilo 52 percent opýtaných, kým Trump by dostal 42 percent hlasov – čiastočne z dôvodu všeobecného nesúhlasu s jeho postojom k riešeniu pandémie. Prieskum tiež ukazuje na užší súboj v najsúťaživejších štátoch, ktoré prakticky rozhodnú o celkovom víťazovi volieb.

Biden v porovnaní s Trumpom dosiaľ zachovával miernejšie tempo predvolebnej kampane a väčšinu volebného cyklu strávil vo svojom domovskom štáte Delaware, odvolávajúc sa na pandemické reštrikcie.

V rámci predčasného hlasovania už odvolilo vyše 85 miliónov voličov, z toho 55 miliónov korešpondenčne. Podľa stanice BBC sú tak Spojené štáty na ceste k najvyššej volebnej účasti za viac než jedno storočie.

- Reklama -