Je užitočné, môže ovplyvniť vývoj pandémie, uviedol k celoplošnému testovaniu hlavný hygienik Mikas

0
Na snímke hlavný hygienik Ján Mikas. Foto: TASR

Plošné testovanie ľudí na Slovensku antigénovými testami na COVID-19 vníma hlavný hygienik SR Ján Mikas z epidemiologického hľadiska ako užitočné. Uviedol to v otvorenom liste, v ktorom zároveň občanov povzbudil, aby využili možnosť dať sa otestovať tam, kde to bude možné. Každé jedno rozhodnutie jednotlivca môže podľa Mikasa ovplyvniť ďalší vývoj pandémie na Slovensku.

„Ako virológ zdôrazňujem, že antigénové testy dokážu rýchlo zachytiť ľudí s veľkou vírusovou náložou, teda najviac infekčných, ktorí môžu ochorenie ľahko šíriť ďalej. Následná domáca izolácia pozitívnych osôb má potenciál ovplyvniť súčasný nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie,” uviedol hlavný hygienik.

Deklaruje, že regionálne úrady verejného zdravotníctva nepoľavujú v adresnom vyhľadávaní úzkych kontaktov potvrdených prípadov a naďalej sa PCR metódou testujú veľké počty indikovaných osôb. „Týmto spôsobom vyhľadávame aj ľudí v inkubačnom čase nákazy. Teda tých, ktorí ešte nemajú príznaky, no ochorenie môžu šíriť ďalej, hoci ešte nie sú tak infekční ako tí, ktorých zachytí antigénový test,” poznamenal Mikas.

Registruje obavy ľudí navštíviť odberné miesta, najmä z dôvodu možného rizika prenosu nákazy. Hlavný hygienik však tvrdí, že ak budú ľudia dodržiavať pokyny personálu na odberových miestach a všetky potrebné hygienické a protiepidemické zásady, riziko šírenia nového koronavírusu je minimálne. Odporúča, aby si na odberových miestach dávali ľudia dole rúška iba na priamy pokyn zdravotníka odoberajúceho vzorku. „Nedotýkajte sa jeho prednej časti, manipulujte s ním prostredníctvom gumičiek,” poznamenal. Pri potrebnom odkašľaní pred odberom vzorky treba podľa Mikasa použiť jednorazovú papierovú vreckovku a zahodiť ju do vyčleneného koša. Dodržiavať treba sociálny odstup a používať dezinfekciu.

Ľuďom, ktorí z testovania odídu ako pozitívni, odporúča, aby z výsledku nemali strach. Vysvetľuje to tým, že je dobré, ak takíto ľudia poznajú výsledok testu, pretože ak by u nich nastali zdravotné komplikácie, v prípade potreby im zdravotníci vedia zabezpečiť adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

„Sledujte počas desaťdňovej domácej izolácie svoj zdravotný stav a v prípade zhoršenia príznakov telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup,” odporučil Mikas. Ľudí s negatívnym výsledkom žiada, aby ani po testovaní nepoľavili v dôslednom dodržiavaní vysokého hygienického štandardu. Negatívny výsledok totiž podľa hlavného hygienika nezaručuje, že v tele nie je vírus. „Tých, ktorí majú nižšiu vírusovú nálož, antigénový test nemusí zachytiť,” upozornil.

Situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu je podľa Mikasa zložitá, no kľúčové metódy, ktorými sa každý dokáže chrániť pred infekciou, ostávajú stále rovnaké. „Zásada rúško, odstup, dezinfekcia rúk preukázateľne a významne znižuje riziko nákazy,” skonštatoval.

- Reklama -