Zemetrasenie v Turecku a Grécku: najmenej štyria mŕtvi a 120 zranených

0
Poškodené autá po zemetrasení v prístavnom meste Vathi na gréckom ostrove Samos v Egejskom mori v piatok 30. októbra 2020. Foto. TASR/AP

Najmenej štyri obete na životoch a 120 zranených si vyžiadalo zemetrasenie, ktoré v piatok zasiahlo územie Turecka a Grécka. Oznámil to turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca, informovala agentúra AFP.

Zemetrasenie zničilo niekoľko budov v tureckej provincii Izmir. Na gréckom ostrove Samos utrpeli ľahšie zranenia štyri osoby, píše agentúra AP.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias so svojím tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom zdôraznili, že sú pripravení jeden druhému v prípade potreby pomôcť.

Ľudia stoja pred svojimi domami po silnom zemetrasení v tureckom meste Izmir v piatok 30. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Turecko a Grécko medzi sebou vedú spor v súvislosti s ťažbou nerastných surovín vo východnej časti Stredozemného mora, pripomína AFP.

Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) zaznamenalo magnitúdu 6,9 s epicentrom nachádzajúcim sa 13 kilometrov severovýchodne od gréckeho ostrova Samos ležiacom pri západnom pobreží Turecka. Americká geologická služba USGS uviedla, že zemetrasenie malo magnitúdu 7,0.

Turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD) uviedol, že hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Egejskom mori v hĺbke 16,5 kilometra a jeho magnitúda bol 6,6. Grécke médiá uviedli, že ostrov Samos zasiahla malá prívalová vlna cunami a bolo tam poškodených viacero budov.

- Reklama -