Mesík: Testovanie nemá ako pandémiu zastaviť. Je to 100 miliónov vyhodených do vzduchu

0
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto:TASR)

Minister Krajčí nesie bezprostrednú osobnú zodpovednosť za katastrofickú situáciu, do ktorej priviedla vláda krajinu a premiér ho mal už dávno odvolať – myslí si analytik globálnych rizík Juraj Mesík. „Buď to premiér nechápe, alebo si to nemôže z nejakých dôvodov dovoliť,” uvažuje Mesík pre ParlamentnéListy.sk, prečo je Krajčí stále vo funkcii. 

Pán Mesík ako hodnotíte fakt, že premiér Matovič už na brífingu prepláca zdravotníkov (500  eur), lebo ich nedostatok ohrozuje celoplošné testovanie? 

Hovorí to o tom, že veľa zdravotníkov chápe nezmyselnosť celej 100-miliónovej operácie, nehrnú sa do nej a radšej si oddýchnu pred krízou, do ktorej vláda slovenskú spoločnosť svojím ignorantstvom priviedla. Nasledujúce týždne budú stáť lekárov a sestry veľa síl. Tým, ktorí sa dajú za tých 500 eur kúpiť, sa ale nebudem čudovať – najmä našim tak mizerne zaplateným sestričkám, na ktoré sa každá doterajšia vláda vždy tak ochotne vykašľala. Mimochodom, tragikomické je aj označovanie laickej verejnosti, čo sa bude na tejto akcii podieľať za, ak sa nemýlim, 100 eur na deň. To nie sú žiadni „dobrovoľníci“ – to sú nádenníci! Dobrovoľníci pracujú zadarmo, z presvedčenia – nie za peniaze.

Myslíte, že ak aj prídu, ťažko povedať, o koľko sa celá akcia predraží, ale že toto testovanie zastaví pandémiu? 

Peniaze sú mocný čarodej, niektorí určite prídu – prečo si neprivyrobiť za dva dni 1000 eur? Veď to je mesačný plat mnohých našich učiteliek. Pandémiu to nemá ako zastaviť a nebudeme ani vedieť, či to akokoľvek prispelo k jej spomaleniu. V nasledujúcom týždni-dvoch sa pribúdanie nakazených spomalí v dôsledku opatrení prijatých minulý týždeň, a či k tomu testovanie akokoľvek prispelo, nikto spoľahlivo nezistí a to ani keby chcel. Čítal som dokonca, že zdravotníci vraj majú byť honorovaní za každý pozitívny test. To už je úplný výsmech, pretože sa nikto nebude môcť spoľahnúť na to, či niektorí pozitívni nebudú „vyrobení“, aby si niekto „privyrobil“. Kde sú peniaze, tam sa u nás vždy nájdu špekulanti, ktorí nájdu cestu, ako sa k nim dostať.

Ako hodnotíte  postoj  ministra  zdravotníctva Krajčího, ktorý sa venuje prioritne agende testovania a vedecké kapacity v Prezidentskom paláci napadli komunikovanie antigénových testov vládou ako testov, čo vychytávajú najinfekčnejších ľudí a tým úplne nabúrali lightmotív vládneho odôvodňovania testovania? Reaguje podľa vás minister zdravotníctva adekvátne krízovej situácii?

Ten človek nesie bezprostrednú osobnú zodpovednosť za katastrofickú situáciu, do ktorej priviedla vláda krajinu a premiér ho mal už dávno odvolať. Buď to premiér nechápe, alebo si to nemôže z nejakých dôvodov dovoliť. Takže riskuje, že nekompetentný minister v čase pandémie kľúčového rezortu so sebou stiahne aj jeho, aj celú vládu. Bude to ale škoda, lebo boj proti korupcii v súdnictve a prokuratúre sa konečne začal hýbať a ak táto vláda padne, môže skončiť aj očista týchto štruktúr, ktoré sú zásadne dôležité pre boj s korupciou a vládou oligarchov.

Bude podľa vás po celoplošnom testovaní aj tak nutný lockdown? 

Čiastočný lockdown tu máme už teraz. Poviem to takto: ak sa vláda nespamätá a nespustí rýchlo efektívne postupy liečby a farmakologickej profylaxie (teda aktívnej prevencie) covidu, počet obetí epidémie bude ďalej rýchlym tempom narastať a to bude stupňovať tlak, aby vláda „niečo“ urobila. No a jediné, čo zatiaľ dokázali robiť, je zatvárať. Niekedy je to opodstatnené – napríklad stredné a vysoké školy nemali v septembri vôbec otvárať –  inde to môže viesť k dlhodobo neúnosným ekonomickým stratám. O jednom som ale presvedčený – testovanie nám von z epidémie nepomôže. Je to okolo 100 miliónov vyhodených do vzduchu: predstavte si, čo sa za tú sumu dalo v zdravotníctve urobiť!

- Reklama -