Manuál testovania: Potrebný je občiansky preukaz, pre deti kartička poistenca, výsledok testu bude o niekoľko minút

0
Testovanie obyvateľov. (Foto: TASR)

Chcete sa ísť cez víkend otestovať? Takto sa pripravíte bez stresu. Manuál ako začať, kam ísť, čo si zobrať je v skratke tu. Testovanie sa uskutočňuje celoplošne v dvoch kolách: tento víkend 31. októbra – 1. novembra od 7.00 do 22.00 h (posledné odbery sa robia pre vyhodnotenie o 21.30 hod.) a budúci víkend 7. a 8. novembra je druhé kolo.

Kam ísť? Základom je vedieť, kam ísť. Na webe mesta, mestskej časti či na ich sociálnych sieťach zistíte, kde sú odberné miesta, mali by pribúdať aj priebežné informácie o stave na odberných miestach počas dňa. Niektoré obce budú informovať aj cez obecný rozhlas. Odberné miesta by ste mali prioritne využívať priamo v mieste vášho bydliska, ale je na vás, ak si vyberiete iné. Sú tri spôsoby testovania, čo sa týka prostredia: niektoré sú v interiéroch, niektoré v exteriéroch a niektoré mestá a mestské časti poskytujú aj možnosti testovania z auta Drive-through. Je na vás, ktorý spôsob vám vyhovuje.

Čo robiť priamo na mieste? Pred odberným miestom je potrebné udržiavať dvojmetrové rozostupy, odporúčajú sa nie rovné rady, ale kľukaté pre šírenie vírusu. Vstup na miesto odberu by mal regulovať policajt. Po vstupe na odberné miesto sa najskôr treba preukázať občianskym preukazom, dieťa kartičkou poistenca. Pracovník vyplní formulár potrebný na registráciu a odovzdá vám registračné číslo.

Po príchode k zdravotníckemu pracovníkovi dostanete vreckovku a pôjdete sa vysmrkať i odkašľať, vreckovku vyhodíte do koša na to určeného. Vydezinfikujete si ruky, odkryjete nos i ústa a zdravotník vykoná jemnou tyčinkou výter z nosohltanu.

Po uskutočnení testu si nasadíte rúško a budete nasmerovaný do vyhradeného a vydezinfikovaného priestoru, kde niekoľko minút počkáte na výsledok testu. Potom vás zdravotnícky pracovník na základe identifikačného čísla zavolá a vypíše certifikát s výsledkom testu. V zatvorenej obálke budú s certifikátom aj informácie, čo robiť v prípade negatívneho a pozitívneho výsledku.

Kto sa má otestovať, ak chce získať certifikát, ktorým dostanete výnimku zo zákazu vychádzania? Každý, vrátane detí, ktoré dovŕšili 10 rokov. Výnimkami sú už koronavírus pozitívni pacienti v karanténe, ľudia so zlým zdravotným stavom, ktorým nie je možné odobrať vzorky (napríklad zlomený nos), ľudia s poruchami autistického spektra, onkologickí pacienti po chemoterapii, pacienti so slabou imunitou, ľudia na PN sa majú poradiť s lekárom a výnimku majú aj ľudia, ktorí koronavírus prekonali v čase od 1. augusta do 15. októbra, lebo majú protilátky. Seniorom nad 65 rokov sa testovanie neodporúča pre riziká, ale ak sa neotestujú, nebudú pre nich platiť výnimky zo zákazu vychádzania.

(bl, TASR, mn)

- Reklama -