India prekonala hranicu ôsmich miliónov nákazy koronavírusom

0
Otec drží hlavu svojej dcéry počas testovania na ochorenie Covid-19 v kašmírskom Šrínagare. Foto: TASR/AP

India vo štvrtok prekonala hranicu ôsmich miliónov prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Druhá najpostihnutejšia krajina na svete v súvislosti s pandémiou COVID-19 sa pripravuje na novú vlnu ochorení.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Indické úrady aktuálne evidujú 8 040 203 prípadov infekcie a 120 527 súvisiacich úmrtí. V Indii žije 1,3 miliardy ľudí. Spojené štáty majú 9,1 milióna prípadov nákazy a vyše 230 000 úmrtí.

India má však jednu z najnižších úmrtností na svete v pomere k počtu obyvateľstva, a počet nových infekcií sa počas uplynulých dní spomalil. Úrady sa napriek tomu po sviatku Díválí pripravujú na novú vlnu ochorení. Díválí, jeden z najväčších náboženských sviatkov v krajine, sa bude sláviť 14. novembra, pričom nárast ochorení sa očakáva v zime.

Indická metropola Naí Dillí v stredu zaznamenala 5000 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia epidémie. Úrady varovali, že hlavné mesto môže mať počas novej vlny viac než 10 000 prípadov infekcie denne.

Finančná metropola Bombaj – najviac postihnuté indické mesto s viac než 250 000 prípadmi nákazy a vyše 10 000 úmrtiami – momentálne zaznamenáva približne 2000 nových prípadov za deň.

- Reklama -