Španielsko: Pohyb ľudí na cintorínoch budú sledovať drony

0
Ľudia kráčajú okolo malých španielskych vlajok v Madride. Asociácia rodín obetí nového typu koronavírusu "zasadila" 53-tisíc malých španielskych vlajok do madridského parku na pamiatku obetí ochorenia COVID-19. Foto: TASR/AP

Madridská radnica v stredu uviedla, že nad dvoma najväčšími cintorínmi v hlavnom meste Španielska rozmiestni počas Sviatku všetkých svätých drony, aby sa uistila, že obyvatelia rešpektujú opatrenia na zamedzenie šírenia nového druhu koronavírusu.

Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Španieli 1. novembra tradične navštevujú hroby svojich blízkych, no tento rok sa kapacita madridských cintorínov z dôvodu pandémie zníži na polovicu.

Obyvatelia budú môcť cintoríny navštevovať v najviac šesťčlenných skupinách, pričom musia dodržiavať náležitý odstup.

Na dodržiavanie opatrení na madridských cintorínoch bude od 30. októbra do 1. novembra denne dohliadať 300 príslušníkov mestskej polície, uviedla radnica.

V dvoch najväčších mestských cintorínoch budú policajtom pomáhať drony. Ide o cintorín La Almudena, kde sú pochovaní známi Španieli ako tanečnica flamenca Lola Floresová či laureát Nobelovej ceny neurovedec Santiago Ramón. Druhý cintorín sa nachádza v mestskej časti Carabanchel.

„Nemôžeme pripustiť, aby sa na cintorínoch alebo pred nimi tvorili v týchto dňoch rady,” uviedol starosta Madridu José Luis Martínez-Almeida.

Nie je to prvý raz, čo madridská polícia použila na zaistenie dodržiavania opatrení proti šíreniu koronavírusu drony. Počas celoplošného marcového lockdownu polícia použila hlasné reproduktory, ktoré pripevnila na drony a prostredníctvom nich nariaďovala ľudom nachádzajúcim sa v tomto období v parkoch a iných verejných priestranstvách, aby šli domov.

Minulý týždeň sa Španielsko stalo prvou krajinou, ktorá presiahla hranicu milión potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, v súvislosti s ktorým v krajine zaznamenali viac ako 35 000 úmrtí.

- Reklama -