V Čine otestovali po potvrdení jednej nakazenej niekoľkomiliónovú prefektúru

0
ľudia s ochrannými rúškami čakajú na križovatke v čínskom Pekingu (Foto: TASR/AP)

V prefektúre Kašgar v  Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny otestovali v priebehu uplynulých dní na nový koronavírus všetkých 4,7 milióna tamojších obyvateľov. K plošnému testovaniu, ktoré sa skončilo v utorok večer, došlo po tom, ako sa vírus v sobotu potvrdil u jednej z obyvateliek, pričom infekciu v jej prípade nesprevádzali nijaké príznaky, informovala čínska televízia CGTN.

Spomedzi celej testovanej populácie malo pozitívne výsledky len 183 ľudí. Bezpríznakových bolo 161 z nich, zatiaľ čo 22 ďalších vykazovalo niektoré zo symptómov choroby COVID-19, ktorú nový druh koronavírusu vyvoláva.  

Miestne úrady oznámili, že v oblasti prebieha epidemiologický výskum s cieľom zistiť, ako sa tam koronavírus SARS-CoV-2 dostal. Tím expertov však už vylúčil, že by mala nákaza v Kašgare spojitosť s júlovým prepuknutím infekcie v Urumči, metropole oblasti Sin-ťiang.

K okamžitému plošnému testovaniu celej prefektúry Kašgar došlo po tom, ako bola 24. októbra nákaza novým typom koronavírusu potvrdená u jednej dedinčanky z tamojšieho okresu Šu-fu. Žena bola bezpríznaková a koronavírus sa u nej potvrdil pri teste na nukleové kyseliny. Nasledovný deň preukázali testy nákazu novým koronavírusom u ďalších 130 ľudí, všetko zamestnancov továrne, v ktorej pracujú aj rodičia zmienenej dedinčanky.

Agentúra DPA pripomína, že už predtým v priebehu tohto mesiaca plošne otestovali všetkých 9,4 milióna obyvateľov východočínskeho mesta Čching-tao. K hromadnému testovaniu vtedy došlo v reakcii na približne desiatku nakazených, ktorých zaznamenali v jednej z miestnych nemocníc.

Ešte skôr, v máji, otestovalo celú svoju vyše desaťmiliónovú populáciu aj stredočínske mesto Wu-chan, ktoré sa považuje za pôvodné ohnisko pandémie nového koronavírusu; infekciu v ňom zaznamenali v decembri 2019 a následne sa odtiaľ rozniesla do zvyšku Číny i sveta.
      

- Reklama -