VIDEO Šeliga: Verím, že prezidentka neodvolá rektora STU. Celý proces bol nezákonný

0
Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Foto: TASR

O postupe pondelkového (26. 10.) odvolávania rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Miroslava Fikara bude podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) informovať prezidentku SR Zuzanu Čaputovú aj ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS). Uviedol to v utorok počas tlačovej konferencie po tom, ako sa v pondelok zúčastnil na zasadnutí Akademického senátu STU.

„Včera sa stala vec, o ktorej som si myslel, že sa nestane 31 rokov od nežnej revolúcie,” povedal na margo pondelkového zasadnutia AS STU Šeliga. Spôsob, akým zasadal senát, podľa neho pripomínal hlboký komunizmus, normalizáciu a úplne nedemokratické praktiky.

„Akademický senát neumožnil prísť ľuďom na zasadnutie senátu, boli zamknuté dvere, a keď sa tam chceli dostať novinári, tak ich tam skoro nepustili. Keď som tam chcel prísť ja ako verejnosť, neotvorili mi dvere,” povedal Šeliga s tým, že sa do budovy dostal až po tom, ako prišla polícia. Poukázal na to, že zasadnutia akademických senátov bývajú verejné a môže sa na nich vyhotovovať záznam. Poznamenal, že aj keď je pandémia nového koronavírusu, tak mal byť zabezpečený prenos prostredníctvom live streamu. Namiesto toho podľa jeho slov bol zabezpečený len zvukový záznam, ktorý sa nedal počúvať.

Podpredseda Národnej rady SR tvrdí, že akademická pôda má garantovať slobodu. Dúfa, že minister školstva zasiahne. „Verím, že prezidentka neodvolá rektora, pretože celý proces bol nezákonný,” povedal Šeliga. Pripustil, že AS má právo rozhodnúť, ako chce, avšak platí to, že musia dodržiavať zákon. „Považujem za škandalózne, že za zatvorenými dverami sa odvolával rektor druhej najväčšej vysokej školy na Slovensku,” dodal Šeliga.

Akademický senát (AS STU) odsúhlasil návrh na odvolanie rektora Fikara. Za jeho odvolanie hlasovalo v pondelok počas zasadnutia AS STU 42 senátorov, proti bolo 14, zdržali sa traja.

Šeliga bude o postupe odvolávania rektora STU informovať prezidentku aj ministra školstva. Zdroj: TASR

- Reklama -