Cichanovská uviedla, že v krajine sa začal v pondelok celoštátny štrajk

0
Ľudia, väčšinou dôchodcovia mávajú kyticami kvetov počas opozičného protestného zhromaždenia proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskom Minsku 26. októbra 2020. Foto: TASR

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská povedala, že jej podporovatelia začali v pondelok celoštátny štrajk, ktorým sa domáhajú odchodu Alexandra Lukašenka z postu prezidenta krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Všetky väčšie predajne a lekárne boli podľa reportéra AFP v pondelok v Minsku otvorené. Zatvorené však zostali niektoré menšie prevádzky.

„Zamestnanci štátnych tovární, podnikov, pracovníci v doprave a baníci, učitelia a študenti od rána štrajkujú,” napísala Cichanovská na sociálnej sieti Telegram.

Do ulíc Minska vyšli i tisíce študentov a dôchodcov, aby podporili štrajkujúcich pracujúcich.

Cichanovská sa takisto poďakovala všetkým, ktorí štrajk podporili. Údaje o počte účastníkov však neposkytla.

Foto: TASR

Lukašenkovi 25. októbra vypršal termín ultimáta. Cichanovská ho totiž vyzvala, aby do tohto termínu oznámil svoju rezignáciu, zastavil násilie voči pokojným demonštrantom v Bielorusku a dal prepustiť politických väzňov – inak sa v pondelok mal začať štrajk.

Bieloruská vláda v pondelok deklarovala, že priemyselné podniky v krajine pracujú ako obvykle. Vláda tým reagovala na správy nezávislých médií, že priemyselné podniky i menšie firmy a prevádzky v Bielorusku vstúpili do štrajku.

- Reklama -