Jarjabek: Prečo sú ľudia nad 65 rokov oslobodení z testovania? Je to drzosť, diskriminácia hraničiaca s generačným rasizmom

0
Poslanec parlamentu SR Dušan Jarjabek (Smer-SD). Foto: TASR

Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) sa cíti diskriminovaný. „Prečo sú ľudia nad 65 rokov oslobodení z testovania? Čo to je? Ja vám poviem, je to typická drzosť tejto vládnej garnitúry, je to diskriminácia hraničiaca s generačným rasizmom,” vyhlásil mohutným hlasom pre ParlamentnéListy.sk s tým, že Matovičove testy sú aj tak nepresné, ale vládne nariadenia sú ešte aj diskriminačné. „Okrem toho, republika sa uzavrie bez ohľadu na testovanie či netestovanie. A prečo? Lebo zaspali,” uviedol Jarjabek.

Poslanci SMER-SD a Hlas-SD sa odmietli v parlamente testovať. Predseda Vašej strany Fico vyhlásil, že sa nebudete zapájať do Matovičovho a Kollárovho cirkusu Vy to ako argumentujete? 

V rámci posledného nenočného vychádzania som vybehol von, ale pokojne to vysvetlím, pretože som si aj všimol, že to bolo rôzne prezentované. My sa nejdeme testovať dnes (piatok) a nejdeme sa testovať Matovičovými testami. Po konzultácii s hlavným hygienikom, čo sa týka pána Kotlebu a jeho infikovanosti, prebehla desaťdňová karanténa, čiže v podstate pre Kotlebu sa nebolo prečo testovať – to po prvé. 

Po druhé, keď niekto pocítil nejaké problémy, išiel sa individuálne otestovať. Ale tá karanténa prebehla. A bolo povedané: alebo karanténa, alebo testovanie… Čo je ale najdôležitejšie – my sme  nepovedali, že sa nejdeme testovať, my sme  povedali, že sa nejdeme testovať Matovičovými testami. Tieto testy po konzultácii s lekármi, zdravotníkmi, epidemiológmi a virológmi, boli tieto testy vyhodnotené ako nekvalitné, ako testy, ktoré nie sú určené pre tento druh zisťovania tejto závažnej choroby. Jednoducho, týmito testami sa testovať nepôjdeme, to ale neznamená, že by sme sa nešli testovať. Ak bude mať niekto ťažkosti alebo nejaký problém, alebo na sebe zaznamená symptómy tejto choroby, určite sa otestovať pôjde. Okrem toho to ale bolo založené na dobrovoľnej báze, my sme sa proste dohodli, že v dnešný deň sa tejto parlamentnej show nezúčastníme. Predseda strany Fico ale vyzval všetkých občanov, aby rešpektovali nariadenia vlády.

Pôsobí to tak, že ste v takej rebelantskej pozícii, premiér práve rozprával ako testy 25-krát zrýchľujú identifikáciu nakazených. Druhá vec je, že áno, mnohí a skutočne mnohí falošne negatívni môžu podľahnúť aj podľa analytika globálnych rizík Mesíka klamlivému dojmu o svojom zdraví a budú šíriť nákazu ďalej… Takže viac ako testy je podľa neho spoľahlivý lockdown. Nič to nemení na tom, že ste sa ocitli v pozícii tých “neposlušných” akoby, ktorí podceňujú riziko COVID-19.  

Tak to nie je. My vyzývame ľudí, aby rešpektovali vládne nariadenia. Berieme do úvahy prítomnosť tejto choroby a nikto z nás to nijako nepodceňuje. Išlo len o to, že tejto parlamentnej show, ktorej predchádzalo vystúpenie Matoviča na tlačovke, kde zasa všetkých dourážal, aby ich potom vyzval na spoluprácu, no viete…  Tento pán naozaj môže robiť čokoľvek a nikto ho už nebude brať vážne. My sa tejto jeho show, v ktorej sa koalícia predbieha, kto čo ako dobre vymyslel a ako všetko funguje a tak ďalej, no odmietame zúčastniť. Tie testy nie sú spoľahlivé.  

Pred utorkovou (27. 10.) schôdzou parlamentu sa podľa kancelárie predsedu NR SR budú musieť poslanci, ktorí sa  nedali otestovať v piatok a neurobia tak ani v pondelok, budú musieť preukázať pri vstupe do parlamentu vlastným negatívnym výsledkom testu… Viete si to predstaviť?
Dosť si to neviem predstaviť, lebo neviem, kto kde vzal takéto nariadenie. Ja som súdny človek a som sa rozhodol, že budem v osobnej karanténe. Pokiaľ budem mať príznak, určite pôjdem na test, ale na test normálny a spoľahlivý. Okrem toho viete, ja som riziková skupina. A my rizikové skupiny máme na tieto veci úplne iný pohľad. Podľa nariadenia vlády, ktorému síce nerozumiem, ale je, sú ľudia nad 65 rokov vyňatí z tohto testovania. Ja osobne to považujem v tejto chvíli za diskrimináciu hraničiacu s generačným rasizmom. Prečo sú ľudia nad 65 rokov oslobodení z testovania? Čo to je?  Ja vám poviem, čo to je, je to typická drzosť tejto vládnej garnitúry.  Na jednej strane sa tu predbiehajú, kto seniorom a ako uľahčí život, a na druhej strane prídu takéto protiseniorské diskriminačné a nechcem hovoriť ďalšie slová, ktoré mi napadajú, nariadenia. Toto nie je v poriadku.

Hraničí to s generačným rasizmom najhrubšieho zrna. Nechceme túto akciu narúšať, ale keď sa skončí, tak si ju ústavne preberieme a ja som veľmi zvedavý, čo sa stane, ako skončí táto veľkolepá akcia, ktorá objaví toľko a toľko nakazených, keď aj tak sa nevyhneme zavretiu krajiny. A krajinu zatvárame len preto, že niekto tu zaspal na vavrínoch z prvej vlny a bol nepripravený a nezavrel ohniská nákazy lokálne hneď, ako sa objavili, ale čakali, kým bude červené celé  Slovensko.

A republika sa uzavrie bez ohľadu na testovanie či netestovanie, veď toto, čo robia, nemá  logiku. Spolok nekompetentných sa predbieha, kto má väčšiu zásluhu na testovaní – no tak už stačilo, páni, stačilo, nikam to nevedie.  

- Reklama -