EÚ posiela do českých nemocníc 30 pľúcnych ventilátorov

0
Žena s ochranným rúškom čaká v rade na odberovom mieste na testovanie na ochorenie COVID-19 v Prahe. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že na základe žiadosti o pomoc z Českej republiky EÚ z európskej rezervy lekárskeho vybavenia rescEU zaslala českej strane prvú dodávku 30 pľúcnych ventilátorov.

Ide o dodávky vybavenia zo spoločnej európskej rezervy, ktorá bola vytvorenej začiatkom tohto roka po vypuknutí pandémie nového typu koronavírusu.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti pripomenula, že Česká republika momentálne čelí jednej z najťažších pandemických situácií v Európe a počet nových prípadov infekcií rýchlo rastie.

„V týchto ťažkých časoch nenechávame našich európskych priateľov osamotených. Komisia mobilizuje zdravotnícky materiál prostredníctvom nášho mechanizmu civilnej ochrany,” uviedla v správe pre médiá.

Von der Leyenová spresnila, že už telefonicky hovorila aj s českým premiérom Andrejom Babišom, aby ho ubezpečila, že EÚ čo najrýchlejšie odošle 30 ventilátorov pre české nemocnice.

Podľa jej slov je EK v kontakte s ostatnými krajinami EÚ a snaží sa zohnať pre Českú republiku ešte viac ventilátorov.

Prvé dve hostiteľské krajiny pre rezervy zdravotníckeho materiálu boli Nemecko a Rumunsko. V septembri sa pridalo Dánsko, Grécko, Maďarsko a Švédsko.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy od začiatku pandémie v ČR dosiahol 208 915, z toho 124 040 je aktívnych. Na súvisiace komplikácie zomrelo v krajine už 1739 pacientov.

- Reklama -