Bez súhlasu Čaputovej vláda ťažko prijme opatrenia proti COVID-19. Právnik Giba: V čase núdzového stavu je nutná súčinnosť medzi vládou a prezidentkou

0
Marián Giba, vedúci katedry ústavného práva Fakulty práva Univerzity Komenského (Foto: TASR)

Vláda nemôže prijať opatrenia proti COVID-19 bez súhlasu prezidentky. Tá by totiž mohla z titulu svojej právomoci stiahnuť aj vojakov a bez armády by sa opatrenia realizovali naozaj ťažko. Aby nedošlo k omylu, nenaznačujeme, že to má hlava štátu v pláne, vôbec nie, len rozoberáme právny stav právomocí počas núdzového stavu. „Keď sa má použiť armáda v čase núdzového stavu, nie je to možné urobiť bez súhlasu prezidenta,” vysvetľuje pre ParlamentnéListy.sk Marián Giba, vedúci Katedry ústavného práva na Fakulte práva Univerzity Komenského v Bratislave.


Celá krajina čaká na definitívny verdikt hygienikov a vlády o tom, čo nás čaká. Či lockdown, alebo celoplošné testovanie a pre netestovaných karanténa. Stále je nejasné, čo bude. Ako uviedla prezidentka Čaputová po utorkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady, desaťdňová karanténa pre netestovaných ľudí je stále otvorená a čaká na návrh vlády, ktorý bude v súlade s ústavou. Ako je to teda? Čo vlastne môže prezidentka z titulu svojej funkcie robiť?

Keď sa má použiť armáda v čase núdzového stavu, nie je to možné urobiť bez súhlasu prezidenta. V zmysle ústavného zákona o núdzovom stave prezident na návrh vlády môže nariadiť vojakom mimoriadnu službu. Taký by mal byť postup, ktorý predpokladá ústavná úprava. 

Takže prezidentka, ak by vláda nechcela postupovať ústavne, môže odvolať vojakov, ktorí sú pre realizáciu dôležití, pričom ona nemá námietky napríklad proti testovaniu, ale proti karanténe pre neotestovaných už áno. Má teda prezidentka rozhodujúce, kľúčové slovo?  

Áno aj nie. Iba prezident môže v čase núdzového stavu nariadiť výkon mimoriadnej služby vojakom. Nemôže však konať sám, iba na návrh vlády. Je tu teda nutná súčinnosť medzi vládou a prezidentkou.

Včera premiér Matovič už hovoril, že testovanie možno ani nebude okrem pilotného na Orave a v Bardejove. „Možno sa na pandemickej komisii dozvieme, že aj celoplošné testovanie je nedostatočné a musíme spustiť lockdown,” povedal včera premiér. Ale spomenul aj niečo zvláštne, a síce, že možno bude špeciálny lockdown a ľudia, ktorí budú chcieť byť mimo neho, budú musieť priniesť výsledok testu. Ako sa na špeciálny lockdown s výnimkami pre otestovaných pozerajú zákony?  

Je veľmi ťažké to hodnotiť, kým nepoznáme presné znenie právnej úpravy. Opticky to možno pôsobí o čosi miernejšie ako predchádzajúci variant, ale podstatné sú detaily.  

- Reklama -