Mesík: Celoplošné testovanie je prejavom zúfalstva premiéra Matoviča a jeho vlády. Ďalšia improvizácia

0
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto:TASR)

Chystané testovanie je ako chytanie rýb deravou sieťou – možno ich veľa chytíte, ale dosť veľa ich aj ujde. „Falošne negatívni ľudia, ktorí cez test prejdú a nepôjdu do karantény, potom nakazia ďalších ľudí a za dva-tri týždne sme tam, kde sme boli,” hovorí pre ParlamentnéListy.sk Juraj Mesík, analytik globálnych rizík, ktorý pôvodne vyštudoval medicínu. Testovanie považuje za ďalšiu improvizáciu vlády.

Ako hodnotíte nápad premiéra Igora Matoviča s celoplošným testovaním? Berme to, prosím, čisto z pandemického hľadiska odhliadnuc od toho, že samosprávy majú obavy, či to zvládnu a tak ďalej… Ako hodnotíte ten nápad?

Považujem to za prejav zúfalstva premiéra a vlády, je to ďalšia improvizácia. Každý test má len určitú mieru citlivosti – vždy vyhodnotí časť pozitívnych vzoriek ako negatívne a časť v skutočnosti negatívnych ako pozitívne. Čiže je to ako chytanie rýb deravou sieťou – možno ich veľa chytíte, ale dosť veľa ich aj ujde. Falošne negatívni ľudia, ktorí cez test prejdú a nepôjdu do karantény, potom nakazia ďalších ľudí a za dva-tri týždne sme tam, kde sme boli. A to hovorím o nereálnom predpoklade, že by všetci ľudia spolupracovali a štát by skutočne otestoval 100 % ľudí – lenže to dokážu len totalitné režimy a to Slovensko nie je. Tých zhruba 100 miliónov eur, čo bude táto sranda stáť, by sa dalo využiť pre skutočnú záchranu stoviek ľudských životov – takto budú v konečnom efekte  zrejme len vyhodené do luftu.

Kým vláda rieši nákup 13 miliónov testov na doslova experiment, zdravotníci bijú na poplach. Varujú okrem iného pred katastrofickou víziou preplnených nemocníc a kolapsom zdravotníctva, keď by sa pre covid pacientom nedostávalo pomoci ľuďom s infarktom a inými akútnymi stavmi, konkrétne to načrtol aj riaditeľ odboru zdravotníctva na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay. Je aj podľa vás situácia v krátkom čase natoľko vážna?

Nepoznám presné čísla o obsadenosti nemocníc, ale z toho, čo sledujem z bežne dostupných médií mi vychádza, že ak sa vláda nespamätá a nezačne efektívne konať, tak taký scenár môže byť, žiaľ, reálny. Prvý, nevyhnutný krok – premiér ho mal urobiť už v lete – je za hrubé nezvládnutie úloh odvolať ministra zdravotníctva. Nesie totiž za hrubé fiasko v ochrane národa pred epidémiou a úplne neadekvátnu liečbu chorých občanov osobnú zodpovednosť. Od súčasného vedenia Ministerstva zdravotníctva SR už nemožno skutočne nič čakať, len pohromu.

S COVID-19 sa borí celá Európa, lieky na túto chorobu známe nie sú. Infikovaným sa odporúča ostať doma a liečia sa klasickými prípravkami. Ťažšie prípady, ktoré sa končia v nemocnici, dostanú možno remdezivir, ktorý spochybnila WHO. Je otázne, čo vlastne zaberá na COVID-19? 

To je široká otázka, ale v liečbe covidu je drahý remdesivir skoro neúčinný a naopak osvedčilo sa viacero postupov využívajúcich rádovo tisíc-násobne lacnejšie a pritom účinnejšie liečivá. Ide pritom o generiká – lieky, ktorým už vypršali licenčné doby a preto ich lacno môže vyrábať ktokoľvek je toho schopný. Výsledok ale je, že za ich využívanie nikto „nelobuje“, lebo na ich predaji nikto nezbohatne.

V ambulantnej liečbe ľahkých začínajúcich prípadov ide napríklad o kombinácie antimalarika hydroxychlorochinu (balenie dostatočné pre liečbu niekoľkých pacientov stojí 6 eur) s antibiotikom azitromycín (balenie stojí 2 eurá), prípadne doxycyklínom (balenie 6 eur). Ideálne aj s pridaním zinku (ten podľa veľkosti balenia kúpite za 2 až 6 eur, opäť podľa veľkosti balenia) a vyšších dávok vitamínu D (zásoba na celú jeseň a zimu vás výjde na cca 8 eur). Naproti tomu jedna krabička skoro neúčinného remdesivíru stojí cez 2000 eur.

V terapii ťažkých stavov čo sú už v nemocniciach a na JISkách je drahý remdesivir tiež prakticky zbytočný – oveľa účinnejšia liečba sa volá MATH + protokol a zahrňuje steroid methylprednisolon, kyselinu askorbovú (vitamín C), tiamín (vitamín B1)  a heparín  a to „+“ znamená vitamín D, zinok, atorvastatín a niektoré iné, všetko lacné generiká. Mnohí naši lekári to možno aj vedia a pri správnej liečbe by sa u nás dalo predísť tisíckam ťažkých prípadov a zachrániť stovky životov. Lenže Ministerstvo zdravotníctva vydalo v auguste usmernenie, že sa u nás má liečiť drahým a pritom minimálne účinným remdesivirom. Prečo, to je otázka, ktorú treba klásť ministrovi zdravotníctva a premiérovi, ktorý ho na tú stoličku posadil.

- Reklama -