Podľa obhajkyne sa Trnka nedopustil žiadneho disciplinárneho priestupku

0
Na archívnej snímke vľavo obhajkyňa Mária Kodajová a vpravo bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa nedopustil žiadneho disciplinárneho priestupku, ktoré sú mu kladené za vinu, a ani nespáchal trestný čin. Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR by ho mala oslobodiť. Uviedla vo svojej záverečnej reči advokátka Trnku Mária Kodajová.

Advokátka namietala skutky, z ktorých je jej klient disciplinárne stíhaný. Generálna prokuratúra SR (GP) v októbri 2019 nevydala ani po troch dňoch po zverejnení nahrávky rozhovoru Trnku s podnikateľom Marianom Kočnerom svoje stanovisko. Kodajová vyslovila zároveň názor, že nemôže súbežne prebiehať disciplinárne konanie a v jednom zo skutkov aj trestné konanie. Pripomenula, že v danom čase poskytnutia rozhovoru pre TV Markíza bol Trnkov dom obliehaný novinármi. Je podľa jej názoru absurdné, že Trnka je obviňovaný z toho, že poskytol redaktorovi Markíza rozhovor, keď v danej chvíli boli na GP SR v platnosti dva rozličné pokyny, smernice pre prokurátorov.

Nebol teda jasný pokyn, ako má prokurátor GP SR postupovať v prípade záujmov a tlakov médií, akým čelil v čase zverejnenia nahrávky s Marianom Kočnerom. Advokátka okrem iného vo svojej záverečnej reči zdôraznila, že predmetom konania nie je prepustenie podnikateľa Jozefa Majského z väzby, ale iba to, že Trnka mal uviesť nepravdivé informácie vzťahujúce sa k dozorovému prokurátorovi Krajskej prokuratúry a smerom k redaktorovi TV Markíza.

„Môj klient žiadal o autorizáciu rozhovoru redaktora TV Markíza. Obhajoba žiadala jeho výpoveď, ale na tú sa mohol náležite pripraviť a mohol ako novinár predpokladať, že jediná otázka, ktorá mu bude kladená na výsluchu, bude práve otázka autorizácie,” zdôraznila advokátka.

„Nemožno osobu môjho klienta a výkon jeho činnosti ako prokurátora spochybňovať tým, že uvedené osoby ako Jozefa Majského a Mariana Kočnera pozná a že poskytol rozhovor TV Markíza, ktorá ho mohla spracovať vhodnejším spôsobom,” dodala na záver.

- Reklama -