Rakúsko malo 1121 nových prípadov nákazy, zavádza nové opatrenia

0
rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Foto: TASR/AP)

Rakúsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 1121 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom v pondelok denník Kurier.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Rakúsku tak podľa ministerstva zdravotníctva dosiahol 66 611 (stav k 14.00 h). V tejto krajine doteraz vykonali už 1 952 578 testov. V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 904 osôb. Aktívnych prípadov je 18 871, vyliečilo sa 46 821 chorých. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa momentálne nachádza 145 pacientov.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v súvislosti s rastúcim počtom infikovaných na pondelkovej tlačovej konferencii vo Viedni uviedol, že počas posledných týždňov sa vyskytlo dvojnásobne viac novo infikovaných.

„Keď sa tento trend nezastaví alebo dokonca zosilní, bude to znamenať, že v decembri budeme mať denne 6000 infikovaných. Preto musíme teraz urobiť všetko pre to, aby sme druhému lockdownu v Rakúsku zabránili,” konštatoval.

Rakúska vláda v pondelok oznámila nové opatrenia v súvislosti s pandémiou, ktoré vstúpia do platnosti od piatkovej polnoci, ovplyvnia oblasť kultúry vrátane Viedenskej štátnej opery, píše Kurier.

Počet návštevníkov na podujatiach na otvorenom priestranstve bude obmedzený na 1500 ľudí. Vo vnútorných priestoroch to bude len 1000 osôb. Všetky osoby na kultúrnych podujatiach budú musieť mať vopred pridelené miesto na sedenie.

Kurz sa poďakoval všetkým obyvateľom, ktorí pravidlá a zásady prijaté v súvislosti s bojom proti koronavírusu dodržiavajú a naopak tvrdo kritizoval tých, ktorí ich ignorujú. „Títo ľudia spôsobujú veľké škody, za ktoré potom musíme spoločne pykať, nemám pre to nijaké pochopenie,” povedal.

„Čím viac ľudí bude pomáhať pri prekonávaní tejto krízy, tým lepšie ju zvládneme,” zdôraznil rakúsky kancelár a naliehavo vyzval všetkých občanov, aby pri jej zvládaní pomáhali.

- Reklama -