Pompeo varuje pred sankciami za predávanie zbraní Iránu

0
Mike Pompeo (Foto: TASR/AP)

Spojené štáty uvalia sankcie na ktorúkoľvek krajinu či jednotlivca, ktorí Iránu predajú zbrane. Uviedol to v nedeľu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo po tom, ako vypršalo zbrojne embargo OSN, uvalené na Irán v roku 2007. Informovala o tom agentúra AFP.

„Každá krajina, ktorej záleží na mieri a stabilite na Blízkom východe, by sa mala zdržať akéhokoľvek predaja zbraní Iránu,” uviedol Pompeo vo vyhlásení.

Platnosť zbrojného embarga OSN vypršala 18. októbra v súlade s podmienkami jadrovej dohody, ktorú Irán uzavrel s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN v roku 2015. Irán sa vtedy zaviazal pozastaviť svoj jadrový program výmenou na zrušenie rozsiahlych hospodárskych a iných sankcii.

„Od dnešného dňa (18. októbra) sú všetky obmedzenia týkajúce sa importu a exportu zbraní, s tým súvisiacich činností a finančných služieb do a z Iránskej islamskej republiky automaticky ukončené,” uviedlo v nedeľu iránske ministerstvo zahraničia.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody jednostranne odstúpila v máji 2018 a opätovne zaviedla americké sankcie.

V auguste sa Washington pokúsil o znovuzavedenie sankcii OSN na Irán a predĺženie spomínaného zbrojného embarga, tento krok však odmietli prakticky všetky krajiny v Rade bezpečnosti OSN vrátane spojencov USA.

- Reklama -