Hlivák: Postup pri nákupe testov zhodnotí ÚVO až po preskúmaní dokumentácie

0
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto: TASR

Záver o správnosti a zákonnosti postupu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR pri nákupe testov na plošné testovanie môže Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) skonštatovať až po preskúmaní kompletnej dokumentácie k danej zákazke. Vyplýva to zo stanoviska predsedu ÚVO Miroslava Hliváka. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

„Po preverení systémov, prostredníctvom ktorých sa posielajú oznámenia o použití PRK, možno uviesť, že úrad eviduje oznámenia zasielané SŠHR, no v danom čase sa nemožno vyjadriť, či si verejný obstarávateľ splnil svoje zákonné povinnosti včas,” uviedol Hlivák. Záver o správnosti a zákonnosti postupu SŠHR môže úrad skonštatovať až po preskúmaní kompletnej dokumentácie k danej zákazke.

„Všetky úkony verejného obstarávateľa v súvislosti s týmto nákupom úrad preskúma,” uviedol predseda ÚVO.

Úrad podľa Hliváka nie je len kontrolný orgán. „Zvlášť v krízových situáciách dokáže podať aj pomocnú ruku a tiež dokáže pripravovať zmeny legislatívy, ktoré odzrkadľujú potreby praxe a reagujú aj na takúto situáciu,” poznamenal Hlivák. Ako dodal, budúci týždeň plánuje predstaviť novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá sa tvorila v širšej odbornej diskusii.

Mimoparlamentná strana Spolu tvrdí, že štát uzatvoril zmluvu na nákup testov na plošné pretestovanie obyvateľov s firmou, ktorá má nedoplatky v Sociálnej poisťovni. Predseda SŠHR SR Ján Rudolf tvrdí, že firma Eurolab Lambda, ktorá má dodať štátu desať miliónov antigénových testov, dlh v Sociálnej poisťovni zaplatila a až potom sa s ňou podpísala zmluva.

- Reklama -