Rusko zaradilo Cichanovskú na zoznam hľadaných osôb

0
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Rusko zaradilo bieloruskú opozičnú líderku Sviatlanu Cichanovskú na zoznam hľadaných osôb v súlade s regionálnymi dohodami po tom, ako tak spravilo i Bielorusko. Minsk tvrdí, že Cichanovská vyzvala na zvrhnutie ústavného poriadku v krajine.

Informovala o tom v piatok stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Ruské médiá citovali tamojšie ministerstvo vnútra, ktoré daný krok potvrdilo s tým, že išlo o opatrenie v rámci Zväzového štátu Ruska a Bieloruska. Správa prichádza tri dni po tom, ako Cichanovská otvorenie požadovala, aby Alexander Lukašenko do 25. októbra odstúpil z funkcie bieloruského prezidenta, inak bude nasledovať celoštátny štrajk.

„Toto ultimátum požadoval ľud, ja som ho iba verejne oznámila,” uviedla v rozhovore pre RFE/RL Cichanovská, ktorej v Bielorusku hrozí podľa jej vlastných slov v prípade zadržania a usvedčenia päťročné väzenie.

Bielorusko sa zmieta v nepokojoch od augustových prezidentských volieb, v ktorých si Lukašenko na pozadí obvinení z rozsiahlych volebných podvodov zabezpečil šieste funkčné obdobie. Cichanovská, ktorej stúpenci tvrdia, že voľby vyhrala ona, krátko nato z dôvodu vyhrážok voči svojej osobe i rodine utiekla do susednej Litvy.

Spojené štáty aj Európska únia odmietajú uznať 66-ročného Lukašenka za legitímneho lídra Bieloruska. Brusel 2. októbra súhlasil, že ho zaradí na svoj sankčný zoznam.

- Reklama -