Cestári odstraňovali prvý sneh na Orave, Kysuciach a Liptove

0
V Žilinskom kraji v utorok 13. októbra 2020 napadol prvý sneh. Polícia v tejto súvislosti vyzvala vodičov, aby boli na cestách opatrní. Na snímke prvá snehová nádielka v Oravskej Lesnej. (Foto: TASR)

Cestári Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) odstraňovali v utorok prvý sneh na Orave, Kysuciach a Liptove. Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej napadlo na horských priechodoch miestami aj desať centimetrov snehu. Doplnila, že cestári zasahovali aj na horskom priechode Makov-Bumbálka, vo Vychylovke, v Oravskej Lesnej a na horskom priechode Huty a v Brestovej.

Momentálne sú všetky cesty zjazdné. „Situáciu komplikujú najmä kamióny s nevhodnými pneumatikami a popadané stromy pod náporom ťažkého snehu, ktoré v týchto chvíľach odstraňujeme napríklad v Oraviciach či Oravskej Polhore,” povedal generálny riaditeľ SC ŽSK Pavol Liška.

„Pracovníci a technika v strediskách SC ŽSK ostávajú naďalej v pohotovosti, aby v prípade potreby zasiahli a zabezpečili bezpečný prejazd na cestách. Do zimnej údržby je nasadených 267 pracovníkov, 111 sypačov, 25 nakladačov, šesť snehových fréz a 14 traktorov s radlicou. Počas nastávajúcej zimnej údržby sa predpokladá spotreba posypového materiálu zhruba 60.000 ton,” dodala Remencová.

SC ŽSK má v správe cesty druhej a tretej triedy v Žilinskom kraji v celkovej dĺžke vyše 1416 kilometrov.

- Reklama -