Poľsko: Premiér Morawiecki je v karanténe, stretol sa s nakazenou osobou

0
poľský premiér Mateusz Morawiecki (Foto: TASR/AP)

Poľský premiér Mateusz Morawiecki nastúpil do povinnej karantény po tom, čo bol v piatok v kontakte s osobou pozitívne testovanou na nový druh koronavírusu. Morawiecki to oznámil vo videu zverejnenom na Facebooku, informovali agentúry AFP a DPA.

„Zistil som, že som bol v kontakte s osobou pozitívne testovanou na COVID-19. Vzhľadom na to a v súlade s hygienickými predpismi idem do karantény,” povedal Morawiecki. „Som v kontakte s mojimi kolegami, vláda funguje normálne,” dodal. Nadchádzajúce zasadnutie kabinetu sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie, čo sa v uplynulých mesiacoch stalo bežnou praxou.

Predseda poľskej vlády sa občanom krajiny na sociálnej sieti prihovoril s apelom, aby dodržiavali pravidlá zavedené na boj proti ochoreniu COVID-19 – umývali si ruky, dodržiavali odstup a nosili rúška.

Premiér však neuviedol, či sa bude môcť zúčastniť na tohtotýždňovom summite lídrov EÚ. Povinná domáca izolácia pre osoby bez symptómov choroby COVID-19 totiž trvá v Poľsku desať dní.

V posledných týždňoch Poľsko zaznamenalo prudký nárast počtu nakazených. Za pondelok tam pribudlo 5068 potvrdených prípadov a 63 úmrtí. Najviac nových prípadov (898) hlásilo Malopoľské vojvodstvo. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie dosiahol v Poľsku 135.278. V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 3101 ľudí.

- Reklama -