MZ SR: Centrá integrovanej starostlivosti posilnia ambulantný sektor

0
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Zdravotná starostlivosť by mala byť dostupnejšia vďaka centrám integrovanej zdravotnej starostlivosti. Zároveň by sa prostredníctvom nich mala posilniť a skvalitniť ambulantná sféra. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Zámerom rezortu zdravotníctva je podľa jeho šéfa Mareka Krajčího (OĽANO) vytvoriť optimálne zázemie na poskytovanie primárnej zdravotnej starostlivosti v regiónoch, a to vďaka centrám integrovanej zdravotnej starostlivosti. Pocítiť by to mali predovšetkým pacienti. „Pod jednou strechou nájdu nielen všeobecného lekára, ale aj špecialistov a nebudú musieť cestovať do vzdialenejších miest. Zároveň lekári a ďalší zdravotnícki pracovníci získajú lepšie pracovné podmienky,” uviedol.

MZ SR zverejnilo začiatkom októbra výzvu na predkladanie žiadostí o finančný príspevok na budovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti. Výzva sa týka podpory zdravotníckej infraštruktúry v menej rozvinutých regiónoch s výrazným lokálnym vplyvom. Podľa Eliášovej ide o miesta, kde je slabá dostupnosť zdravotnej starostlivosti, a týka sa aj projektov s uplatnením schémy štátnej pomoci, ktoré sú realizované na území okresných miest a v ich okolí.

Na túto výzvu je určených 20 miliónov eur zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Maximálna výška príspevku pre projekty s lokálnym vplyvom je 700 000 eur a pre projekty, pri ktorých sa uplatňujú pravidlá štátnej pomoci, je to 900.000 eur zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Eliášová dodala, že výzva je otvorená a žiadatelia môžu predložiť projekt v dvoch termínoch, a to do 15. januára 2021 alebo do 15. februára 2021.

„Pokiaľ ide o centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti, vyhlásené už boli tri výzvy a aktuálne sa na Slovensku realizuje 48 projektov vo viacerých lokalitách v sume 37,6 milióna eur. Nové centrá vzniknú zatiaľ v 19 mestách a 27 obciach. Keď centrá začnú postupne fungovať, výrazne sa zlepší celkový manažment pacientov,” dodalo MZ SR s tým, že v praxi budú plnohodnotne fungovať aj osobné návštevy lekárov v domácom prostredí, pacienti nebudú musieť cestovať za vzdialenými špecialistami a možno očakávať aj zníženie počtu hospitalizácií v nemocniciach.

- Reklama -