Von der Leyenová chce dôraznejšiu koordináciu národných opatrení krajín EÚ

0
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v pondelok poobede vyslovila za dôraznejšiu koordináciu národných opatrení členských krajín EÚ v boji proti novému typu koronavírusu.

Von der Leyenová upozornila, že mnoho národných vlád v posledných mesiacoch zaviedlo cestovné obmedzenia, čo následne viedlo k spleti ďalších opatrení. Pripomenula tiež, že naprieč krajinami EÚ existujú rôzne farebné kódy v súvislosti s epidemiologickou situáciou, odlišné kritériá a tiež odlišné pravidlá testovania a zavádzania do karantény.

„Ťažko potom vedieť, kam sa dá cestovať, aké pravidlá treba dodržiavať, keď sa tam dostanete, a aké pravidlá platia po návrate domov,” povedala.

„Musíme tieto opatrenia koordinovať, aby sme uľahčili život Európanom. Čím sú pravidlá jasnejšie, tým lepšie môžu s nimi občania narábať. Aj preto Európska komisia nedávno predložila návrh, ktorého prijatie národnými vládami prinesie ľuďom viac jasnosti,” uviedla šéfka EK vo vyhlásení pre médiá.

Návrh EK podľa jej slov prinesie spoločný farebný kód pre všetkých, založený na spoločných kritériách. Zadefinuje všetky regióny v EÚ na základe úrovní rizika. Dohodnuté farby – červená, oranžová a zelená – sa prejavia na jednej mape pre celú EÚ.

Von der Leyenová upozornila, že každý občan EÚ si môže potrebné údaje skontrolovať na oficiálnej webovej stránke Európskej únie.

„Ak cestujete zo zeleného regiónu, nebudú platiť žiadne obmedzenia. Ak cestujete z oranžového alebo červeného regiónu, môžu vás národné vlády požiadať, aby ste sa podrobili testovaniu alebo podstúpili karanténu,” vysvetlila šéfka EK. Dodala, že vlády poskytnú jasné a včasné informácie skôr, ako konkrétne opatrenia zavedú.

Zároveň zopakovala, že karanténu nebudú musieť absolvovať osoby, ktoré majú “nevyhnutný dôvod” na cestovanie cez hranice krajín – ako pracovníci v doprave alebo ľudia, ktorí cestujú z dôležitých rodinných dôvodov.

„Nový systém uľahčí život občanom. Som rada, že sme toto riešenie našli spoločne,” povedala Von der Leyenová.

- Reklama -