Premiér ochráni mojich rodičov dokonca aj predo mnou. Aby som ich nenakazil covidom… Matovičovi tvrdo nakladá analytik Baránek, politička Nicholsonová aj exminister Drucker

0
Vľavo premiér SR Igor Matovič a vpravo minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (obaja OĽANO) (Foto: TASR)

„Koľkí ľudia sa nakazili v reštauráciách, ak majú zostať zavreté? Také dáta krízový štáb nemá,” hovorí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Rozhodujú (sa) od buka do buka,” myslí si exminister zdravotníctva Drucker. „Tak som sa dozvedel, že premiér ochráni mojich rodičov dokonca aj predo mnou,” analyzuje Ján Baránek. Internet po zverejnení nových opatrení proti pandémii nového koronavírusu doslova vybuchol kritikou najmä premiéra Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. ParlamentneListy.sk vybrali niektoré z reakcií kritikov.

Jozef Lenč, politológ: Aký trest si zaslúži populistický politik, ktorý sa slovami Igora Matoviča “musí hrajuškať na svoje percentička” a podkopáva rozhodnutia Pandemickej komisie? V čase, keď experti varovali pred hromadnými oslavami, LenOn nevestám sľuboval veľké svadby, ženícha a jeho vyvolenú ubezpečoval, že nebudú musieť mať rúška a ohrozil tak zdravie a život tisícky ľudí. Nechcem návrat mafie, len sa pýtam.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa (SaS): To, že Richard Sulík odišiel z rokovania krízového štábu, nie je to tom, že má nulové EQ. Je to o zodpovednosti a o tom, že zodpovedný politik sa rozhoduje na základe dát. A preto je pochopiteľné, že chcel dáta o tom, koľkí ľudia sa nakazili v reštauráciách, ak majú zostať zavreté. Také dáta krízový štáb nemá. Na rokovaní krízového štábu zostali až do konca zasadnutia dvaja zástupcovia SaS. V tých reštauráciách pracujú reálni ľudia s reálnymi rodinami, ktorých rozpočty sa ešte stále nestihli spamätať z lockdownu. Ak im teda máme zaraziť ďalšiu krutú ranu, potrebujeme vedieť na základe akých dát.

Brusel, kde momentálne aj s rodinou žijem, má vysoké denné nárasty počtu nakazených. Vo veľkom sa testuje. Nočné bary sú zavreté, lebo z dát vyplynulo, že boli centrami nákazy, kaviarne a reštaurácie fungujú v obmedzenom časovom režime. Belgické nemocnice sú pripravené a počty nakazených ľudí, ktorí majú vážne komplikácie, s prehľadom zvládajú. Tlačovky vlády sú faktografické a pokojné. V Bruseli a v jeho okolí ľudia nosia rúška v interiéroch aj v exteriéroch. Žiadna prehnaná hystéria.

Moje deti chodia do európskej školy, kde sa v komplexe navzájom prepojených budov vzdeláva zhruba 3600 deti z 27 krajín EU plus zhruba 900 ľudí je staff. Škola ma veľmi premyslený plán, ktorý dali dokopy cez leto, aby sa deti od septembra mohli vzdelávať. Pravidelne nás informujú, v akom štádiu sa škola nachádza, aký je stav nakazených a aký je ďalší postup. Informujú bez emócií, na základe faktov. Mne to dáva pocit istoty, že vedia, čo robia. Aktuálne je v karanténe iba jedna cela trieda.

Preto za kľúčové slovo považujem PLÁN. Premyslený, jasný, na základe dát a faktov. Toto chýba Matovičovi a podľa mňa aj ministrovi Krajčimu. Čo robili v lete, keď naše nemocnice nie sú pripravené na narastajúci počet ľudí s COVID? Ja chápem, že je to extrémne ťažká úloha v našich podmienkach, ale ako teda minister pripravoval rezort? Už v lete sme vedeli o personálnej poddimenzovanosti úradov verejného zdravotníctva, že nebudeme schopní trackovať kontakty s nakazenými. Prečo neboli posilnené už vtedy napríklad vojakmi, ktorí mohli tiež pomáhať sledovať dodržiavanie opatrení? 

Ján Baránek, politický analytik:  Tak som sa dozvedel, že premiér ochráni mojich rodičov dokonca aj predo mnou. Aby som ich nenakazil covidom. Toto nie je synovská starostlivosť, lebo ja som nesvojprávny idiot a vrah. Jednoducho Matovič.

Tomáš Drucker, exminister zdravotníctva: Týždne, mesiace som upozorňoval, že Matovič a Krajčí sa úplne vykašlali na hrozbu druhej vlny. Odišli na dovolenky, papaláši OĽANO chodili po svadbách bez rúšok, išli ľuďom zlým príkladom. Kto si to dnes odniesol ako prvý, keď zasa zatvárame krajinu? Samozrejme, deti. Stredoškolákom Matovič zatvára školy a obmedzuje prístup k vzdelávaniu. Takto to vyzerá, keď má krajina neschopné, hysterické vedenie bez akéhokoľvek plánu. Teraz sú to deti, rodičia môžu opäť zostať doma. Kto im pomôže? … O chvíľu to opäť budú reštaurácie, podniky… Kto im pomôže? A prečo? Lebo sa na to VY…  a ešte všetkých naokolo obviňujú, že za to môžu ten, tamten… občania. Rozhodujú (sa) od buka do buka.

- Reklama -