Bielorusko: Bezpečnostné zložky počas protestov zadržali desiatky ľudí

0
Na snímke ľudia počas kolízie s policajtmi počas protivládneho protestu proti oficiálnym výsledkom prezidentských volieb 11. októbra 2020 v Minsku. (Foto: TASR/AP)

Bezpečnostné zložky v nedeľu použili vodné delá a obušky na rozohnanie protivládnych protestov v Bielorusku a zadržali desiatky ľudí, informovali agentúry AFP a Reuters.

Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna oznámila, že najmenej 39 ľudí zadržali v hlavnom meste Minsk a približne desiatku osôb v iných bieloruských mestách. Medzi zadržanými boli i novinári, ktorých však neskôr prepustili.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov augustových prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

Spočiatku boli protesty sprevádzané nebývalou brutalitou bezpečnostných zložiek. Podľa ministerstva vnútra bolo zadržaných viac ako 7000 ľudí. Niekoľko desiatok policajtov a demonštrantov bolo zranených.

Európska únia a USA odmietli uznať Lukašenka za legitímneho prezidenta Bieloruska tvrdiac, že voľby neboli slobodné a spravodlivé. Takisto odsúdili násilné zaobchádzanie so zatknutými demonštrantami. EÚ voči predstaviteľom bieloruského režimu zaviedla sankcie.

- Reklama -