COVID-19 sa začína šíriť najmä v rodinách

0
Medicínsky pracovník na odbernom mieste na ochorenie Covid-19 (Foto: TASR)

Ochorenie COVID-19 sa začína v súčasnosti šíriť najmä v rodinách. Na sociálnej sieti o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že priblížil situáciu v jednotlivých regiónoch.

“Ochorenie bolo okrem kontaktov potvrdené aj u osôb s klinickými príznakmi, ktoré iniciatívne kontaktovali svojho ošetrujúceho lekára, v menšej miere boli zaznamenané aj importy zo zahraničia. Pozitívny test bol potvrdený aj u ďalších osôb indikovaných na testovanie,” priblížili hygienici.

Početnejší výskyt nového koronavírusu hlásili regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Dolnom Kubíne, Bardejove, Prešove, Bratislave, Považskej Bystrici, Trnave, Nitre, Liptovskom Mikuláši, Košiciach a Prievidzi.

V okrese Dolný Kubín ide prevažne o kontakty pozitívne testovaných osôb a kontakty kontaktov zo starších i novších ohnísk nákazy. Ide prevažne o rodinné, potom pracovné, školské kontakty, oslavy, svadby, iné spoločenské podujatia. Podobná situácia je podľa hygienikov aj v územnej pôsobnosti RÚVZ Trnava, Nitra, Liptovský Mikuláš, Košice, Prievidza.

RÚVZ Považská Bystrica priblížil, že v okresoch Považská Bystrica a Púchov sa ochorenie COVID-19 vo veľkej časti potvrdilo u kontaktov pozitívne testovaných ľudí. Nový koronavírus sa rozšíril aj v jednom zo športových klubov. Pozitívne testy potvrdili aj u klientov a zamestnancov v jednom zo zariadení sociálnych služieb (ZSS), v ktorom platí špeciálny režim fungovania a zákaz návštev. O pozitívnych klientov sa stará vyčlenený personál. Zdravotný stav osôb v ZSS je pravidelne monitorovaný.

V okresoch Prešov a Sabinov ide vo väčšine prípadov o aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov. Ochorenie COVID-19 sa v menšom množstve objavilo aj v jednom zo ZSS. Personál má negatívne výsledky. Testovanie naďalej pokračuje. V ZSS sa funguje podľa špeciálneho režimu.

- Reklama -