Nemecko: V Berlíne sa konal tichý pochod proti pandemickým opatreniam

0
Na snímke účastníci demonštrácie kráčajú v uliciach Berlína 10. októbra 2020. (Foto: TASR/AP)

Tisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na tichom pochode v Berlíne, aby vyjadrili nesúhlas s údajnou vládou podporovanou “kampaňou strachu” spojenou s koronavírusom SARS-CoV-2, ktorá porušuje práva jednotlivcov. Informovala o tom agentúra DPA.

Zhromaždenie malo názov “Tichý pochod proti rasizmu a za naše ľudské práva”. Podľa organizátorov sa naň prihlásilo 20.000 ľudí. Účastníci mali zakryté tváre a počas pochodu dodržiavali medzi sebou rozstupy, ktoré vyplývajú z opatrení zdravotníckych úradov.

Účastníci boli vyzvaní, aby nevykrikovali politické heslá a neniesli transparenty.

“Sme zmes rozličných ľudí, ktorí – bez ohľadu na náš politický postoj, etnickú príslušnosť či výšku príjmov – nesúhlasia s politizáciou koronavírusu a z toho vyplývajúcim obmedzovaním našich ľudských práv,” uviedli organizátori vo vyhlásení.

Mnohí Nemci nesúhlasia s pandemickými opatreniami – ako napríklad povinné nosenie rúšok – a dožadujú sa osobnej slobody. Ďalší podľa DPA odmietajú akúkoľvek vakcínu proti koronavírusu, hoci doteraz ešte nie je žiadna k dispozícii.

Úrady v Berlíne demonštrácie povolili, pripomína DPA. Počet účastníkov je však obmedzený, musia mať na tvárach rúška a dodržiavať rozstupy.

V auguste sa v Berlíne konala demonštrácia s účasťou desaťtisícov ľudí. Medzi účastníkmi vtedy boli i príslušníci krajne pravicových skupín.

- Reklama -