Litva čiastočne vyhovela Bielorusku: stiahla piatich diplomatov

0
Muž máva historickou bieloruskou vlajku pred príslušníkmi poriadkovej polície počas pokračujúcich protivládnych protestov. Foto: TASR/AP

Litovské ministerstvo zahraničných vecí v piatok čiastočne vyhovelo žiadosti vlády v Minsku a z Bieloruska stiahlo svojich piatich diplomatov. Bieloruská vláda pritom žiadala, aby krajinu opustili 11 litovskí diplomati.

Ako informovala agentúra BNS, litovský rezort diplomacie pripomenul, že “Bielorusko predložilo kategorické požiadavky na radikálne zníženie počtu akreditovaných litovských diplomatov – požadovali stiahnutie jedenástich”.

„Aby sme znížili napätie, rozhodli sme sa spolu s Poľskom povolať našich veľvyslancov do hlavných miest na konzultácie, a zachovať tak možnosť zachovania ďalších diplomatických vzťahov,” uviedla predstaviteľka litovského ministerstva zahraničných vecí Rasa Jakilaitené.

Podľa nej sa litovské ministerstvo zahraničia rozhodlo odvolať iba päť diplomatov “v nádeji, že tento krok bude dostatočný na zachovanie možností dialógu”.

Litva zároveň varovala bieloruské ministerstvo zahraničných vecí, že prijme odvetné opatrenia, ak bude Minsk naďalej eskalovať situáciu.

Podľa agentúry AP litovská vláda je ostrým kritikom politických pomerov v Bielorusku, ktoré je južným susedom Litvy.

Litva poskytla útočisko predstaviteľke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej, ktorá z Bieloruska odcestovala po tom, ako v prezidentských voľbách kandidovala proti Alexandrovi Lukašenkovi. Aj keď bieloruské úrady vyhlásili za víťaza volieb Lukašenka, opozícia s týmto záverom nesúhlasí a tvrdí, že voľby boli plné podvodov.

Spolu so svojimi pobaltskými susedmi – Estónskom a Lotyšskom – Litva veľmi rýchlo prikročila k uvaleniu sankcií na predstaviteľov bieloruského vedenia. Tento krok potom nasledovala aj Európska únia, ktorej členmi sú všetky tri pobaltské štáty.

- Reklama -