Veľvyslancov z Bieloruska stiahli už aj Česko a Bulharsko

0
Demonštranti nesú obrovskú starú bieloruskú národnú zástavu počas opozičného protestného zhromaždenia proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskom Minsku. Foto: TASR/AP

Svojich veľvyslancov z Bieloruska stiahli vo štvrtok aj Česko a Bulharsko. Pripojili sa tak ku Slovensku, ktoré pristúpilo k rovnakému kroku taktiež vo štvrtok.

Už v stredu tak urobili Lotyšsko a Estónsko a predtým aj Poľsko a Litva, ktoré stiahli svojich veľvyslancov z Minska začiatkom tohto týždňa. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Podľa hovorkyne ministerstva zahraničných vecí ČR Zuzany Štíchovej bude český veľvyslanec v Bielorusku povolaný do Prahy na konzultácie “približne na týždeň”.

Ministerstvo zahraničných vecí v Sofii vo svojom vyhlásení uviedlo, že bulharský veľvyslanec odchádza z Minska, aby prejavil “solidaritu” s Litvou a Poľskom.

Sofia tiež vyzvala na “okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých politických väzňov” v Bielorusku, ako aj na dialóg bieloruských úradov s opozíciou s cieľom uskutočniť slobodné voľby.

Povolaniu veľvyslancov členských štátov EÚ predchádzalo rozhodnutie Bieloruska, ktoré stiahlo na konzultácie svojich veľvyslancov v Poľsku a Litve.

Pre tento krok sa Minsk rozhodol po tom, ako EÚ minulý týždeň v rámci summitu EÚ schválila uvalenie sankcií na vybraných bieloruských predstaviteľov. Ide o osoby podozrivé z manipulácie s výsledkami augustových prezidentských volieb a nerešpektovania ľudských práv pri potláčaní masových protestov, ktoré v Bielorusku vypukli po oznámení sporných výsledkov volieb.

Bielorusko okrem toho požiadalo Poľsko i Litvu aj o to, aby výrazne znížili počet svojich diplomatov v Bielorusku. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko totiž obe tieto krajiny EÚ opakovane obvinil z toho, že podnecujú protesty v Bielorusku, ktoré vypukli okamžite po zverejnení výsledkov volieb.

- Reklama -