Šéf rakúskej diplomacie chce pomôcť pri riešení bieloruskej politickej krízy, ponúkol Cichanovskej

0
Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg ponúkol na štvrtkovom stretnutí s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou vo Viedni pomoc pri sprostredkovaní riešenia politickej krízy v Bielorusku. Informovala o tom stanica ORF s odvolaním sa na Schallenbergovu hovorkyňu.

„Jej príbeh symbolizuje (príbeh) státisícov bieloruských žien a mužov, ktorí sa chcú podieľať na demokratickej budúcnosti svojej krajiny,” povedal šéf rakúskej diplomacie po rozhovore s Cichanovskou. „To, čo zažívame v Bielorusku, je demokraticko-politická dráma,” dodal.

Schallenberg vyjadril uznanie čo sa týka silnej prítomnosti žien na protestoch proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. „Pozerajú sa vpred, zatiaľ čo Lukašenko sa slepo drží minulosti. Duch zmeny je už však dávno vypustený z fľaše a nie je možné ho viac potlačiť,” poznamenal.

Predmetom rozhovoru Schallenberga s Cichanovskou boli podľa slov hovorkyne podpora bieloruskej občianskej spoločnosti, nevyhnutnosť inkluzívneho národného dialógu a uskutočnenie slobodných a férových volieb.

Sankcie EÚ voči Bielorusku označil za “dôležitý a oneskorený krok”. EÚ uvalila minulý týždeň sankcie na 40 vysoko postavených predstaviteľov bieloruského vedenia, ktorí sú podľa Bruselu zodpovední za volebné podvody a porušovanie ľudských práv.

Dôležitým signálom bolo podľa slov ministra navyše aktivovanie tzv. moskovského mechanizmu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorého cieľom je vyšetrenie prípadov porušovania ľudských práv v Bielorusku.

- Reklama -