Čaputová: Úsilie a nádej Cichanovskej sú hodné nášho rešpektu

0
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo predstaviteľka bieloruskej opozície a bývalá prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská počas prijatia 8. októbra 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok prijala jednu z líderiek bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú. Úsilie a nádej, ktorú nestráca ani v ťažkej životnej situácii, je podľa prezidentky hodná nášho rešpektu. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Celý demokratický svet vrátane SR považuje snahu státisícov demonštrujúcich Bielorusov a Bielorusiek o slobodné voľby za oprávnenú,” uviedla Čaputová. Bitie, zatýkanie pokojne demonštrujúcich ľudí, odmietanie zdravotnej starostlivosti zraneným demonštrantom či vynucovanie odchodov opozičných predstaviteľov z krajiny sú podľa nej praktiky, ktoré ukazujú, že režim Alexandra Lukašenka stratil legitimitu.

Čaputová upozornila, že Cichanovská pre svoju krajinu veľa obetovala. Okrem iného musela nedobrovoľne opustiť svoj domov v Minsku.

Jedna z líderiek bieloruskej opozície vo štvrtok absolvovala aj stretnutie s premiérom SR Igorom Matovičom (OĽANO) či ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivanom Korčokom (nominant SaS).

- Reklama -