Česko-slovenskú transatlantickú cenu slobody dostali Schwarzenberg a Cichanovská

0
Karel Schwarzenberg Zdroj: Facebook/TOP 09

Tohtoročnú Česko-slovenskú transatlantickú cenu slobody udeľovanú za mimoriadne zásluhy pre rozvoj demokracie a podporu ľudských práv si v stredu večer prevzali český politik a bývalý minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg a líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. TASR o tom z konferencie Globsec informovala Lucia Milanová zodpovedná za komunikáciu a marketing.  

Českému politikovi odovzdal ocenenie minister zahraničných vecí Ivan Korčok. „Karel Schwarzenberg je významný český politik, ktorý sa zasadil za slobodu a ľudské práva. Rovnako sa výrazne angažoval v politických funkciách a verejnom živote v bývalom Česko-Slovensku a dodnes v Českej republike,” uviedol na sociálnej sieti šéf rezortu diplomacie. Sviatlana Cichanovská si prevzala ocenenie z rúk analytika a bývalého ministra medzinárodných vzťahov SR Pavla Demeša.

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Cenu každoročne spoločne udeľuje organizácia Globsec a česká euroatlantická rada Jagello 2000. V minulosti ju získali napríklad bývalý český minister obrany Alexander Vondra, bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, niekdajšia ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová či predchodca súčasnej slovenskej hlavy štátu Andrej Kiska.

Laureáti získali ocenenie v rámci dvojdňovej bezpečnostnej konferencie Globsec Bratislava fórum 2020, ktorá sa za prísnych hygienických opatrení koná v Bratislave. V dôsledku súčasnej pandémie sa uskutočňuje v tzv. hybridnom režime, pričom väčšina účastníkov sa na diskusiách zúčastňuje len virtuálne.

- Reklama -