Analytik Zachar: Sto miliónov pre štátnu poisťovňu. A 40 percent pacientov súkromných poisťovní hádže vláda cez palubu?

0
Dušan Zachar, analytik INEKO (Autor: D. Z.)

Finančná injekcia 100 miliónov eur pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, a nie aj pre súkromné poisťovne Dôvera a Union nie je podľa analytika INEKO Dušana Zachara vôbec v poriadku. „Volá sa to neférová súťaž,” hovorí.

Ako vnímate priklepnutie 100 miliónov eur od štátu pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu? Je to podľa vás v poriadku?  

Navrhované opatrenie je, citujem z predkladacej správy „efektívny spôsob, ako flexibilne reagovať na krízové situácie, ktorým v súčasnosti je a/alebo môže byť spoločnosť VšZP, a. s., vystavená (napr. epidémie, pandémie a pod.)“. To by do určitej miery mohlo naznačovať, že navýšenie základného imania peňažným vkladom zo strany štátu cieli na dofinancovanie výpadku príjmov, ktorý spôsobila koronakríza. Lenže rovnakému výpadku čelia aj dve súkromné poisťovne. Tie sa však majú podľa premiéra a ministra financií obrátiť s prosbou o finančnú pomoc na svojich akcionárov. Tu predsa nejde o to, že štát má sanovať straty súkromníkom pre ich zlé hospodárenie.

Podľa ministra financií Eduarda Hegera, keď sa súkromné poisťovne nedelili so štátom so ziskom, prečo by sa mali deliť so stratou?

Takto: bežné straty z prevádzkovej činnosti musia, samozrejme, niesť na svojich pleciach akcionári súkromných poisťovní. To nikto nespochybňuje. Ale súčasný stav, keď výrazný externý faktor – korona – spôsobil všetkým poisťovniam výpadok príjmov, ktorý nemohli ovplyvniť, tak ako ho nemohli ovplyvniť ani ďalší podnikatelia, umelci či športovci, je iný prípad.

Vláda sa odvoláva, že tu nejde o diskrimináciu súkromných poisťovní vzhľadom na spor riešený na Súdnom dvore v Luxemburgu, kde Dôvera neuspela so žalobou, že štátne opatrenia v prospech štátnych poisťovní neporušili pravidlá štátnej pomoci. Myslíte si to tiež?

Zdravotné poisťovne majú mať rovnaké podmienky na podnikanie. Ak však vláda odsúhlasí zvýšenie základného imania VšZP o neuveriteľne vysokú sumu 100 miliónov eur, tak tým vytvára na trhu výsadné postavenie pre štátnu poisťovňu a diskriminuje konkurentov, ktorí asi nedokážu pri nákupe zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov držať krok s „nadopovanou“ VšZP. Volá sa to neférová súťaž. Vládny materiál z dielne ministerstva zdravotníctva už ako keby posväcoval rozšafnú politiku štátnej poisťovne, keď uvádza, že VšZP „nerobí rozdiely a každému poistencovi zabezpečuje potrebnú zdravotnú starostlivosť bez ohľadu na to, koľko stojí“ a „bude schopná reflektovať na požiadavky poskytovateľov zdravotnej starostlivosti“.

V Dôvere a Unione je už poistených vyše 40 percent všetkých poistencov, ako to podľa vás majú vnímať?

Môžu si oprávnene klásť otázky, že ich súčasná vládna moc hádže cez palubu alebo ich považuje za občanov “druhej triedy”. Pre štát by pritom mal byť prioritný cieľ, aby mali ľudia poskytovanú kvalitnú, efektívnu a dostupnú zdravotnú starostlivosť, resp. aby bol ich život v dobrom zdraví čo najdlhší, a to všetko bez ohľadu na to, kde sú poistení a či im starostlivosť poskytuje štátny, súkromný, samosprávny, neziskový či cirkevný subjekt.

Nie je to tak dávno, čo sa hovorilo o jednotnom odvode a jednej poisťovni, premiér Matovič to poprel, aj tak to však pôsobí ako avizované “vyhladovanie” poisťovní.

Obávam sa, že sa mentálne nebezpečne blížime k naplneniu snáh niektorých vládnych politikov o vyhladovaní súkromných zdravotných poisťovní, ktorým by sa malo začať neoplácať poskytovať ľuďom verejné zdravotné poistenie, čo by ich následne malo motivovať odísť z trhu. Bol by to začiatok konca pluralitného systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku a zároveň zaslepenosť, krátkodobé uvažovanie a odklon od myšlienky poskytovania najvyššej hodnoty za peniaze pre spoločnosť. 

Alebo je všetko inak a pôvodne 300-miliónová, nakoniec 100 miliónová injekcia má slúžiť „len“ na vykrytie tohtoročnej a budúcoročných strát VšZP, ktoré by inak poisťovňu doviedli k zápornému vlastnému imaniu, teda nedostatočnej kapitálovej vybavenosti a možno aj platobnej neschopnosti, v dôsledku čoho by musela podstúpiť, politikmi neobľubovaný, ozdravný plán.

-lucb-

- Reklama -