Ministerstvo zdravotníctva odmieta kritiku asociácií

0
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s odborníkmi robili a robia maximum pre prípravu na prípadný výrazný nárast hospitalizácií pacientov s ochorením COVID-19. Rezort to uvádza v reakcii na vyhlásenie zástupcov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pacientov, podľa ktorých ministerstvo nezvláda riešiť situáciu súvisiacu s pandémiou nového koronavírusu. MZ im odkazuje, že obvinenia a útoky k upokojeniu a zlepšeniu situácie nepomôžu.

„Zdravotníctvo je v zlom stave a ak nespojíme sily, ale namiesto pomoci budeme na seba útočiť, doplatí na to pacient, občan,” uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Rezort zároveň odmieta tvrdenia, že nie sú k dispozícii osobné ochranné prostriedky. „Nemocnice si ich zabezpečili, ak budú potrebovať ďalšie, spolu so Správou štátnych hmotných rezerv im vieme v prípade potreby pomôcť,” ubezpečuje ministerstvo. Poukazuje na to, že aj pre zdravotníkov je určená napríklad časť z očakávaného pol milióna antigénových testov, ktorými pomôžu zdravotníci ochrániť pacienta, ale aj seba.

MZ tiež uisťuje, že peniaze na odmeňovanie zdravotníkov v prvej línii sú pripravené. Pred dokončením je podľa Eliášovej spravodlivý systém na prerozdelenie tak, aby odzrkadlil zásluhy zdravotníkov a hygienikov. „Verejný prísľub bude onedlho naplnený,” dodala Eliášová.

MZ kritizovali na spoločnej tlačovej konferencii zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR, Asociácie dopravnej zdravotnej služby (ADZS), Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení, Asociácie stredných zdravotníckych škôl SR a Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP). Za problematické považujú nielen nedostatočné zabezpečenie ochranných pomôcok, nedodržiavanie pandemického plánu, chaotické prijímanie opatrení či nevyplatené odmeny pre zdravotníkov. Rezortu zdravotníctva a jeho šéfovi Marekovi Krajčímu (OĽANO) vyčítajú, že s nimi nekomunikujú. Sú pritom pripravení na riešeniach okamžite spolupracovať a stretnúť sa s vedením MZ SR, keďže sa aktuálne Slovensko nachádza “vo vojne” s novým koronavírusom.

Zástupcovia viacerých asociácií zároveň ministerstvu vyčítajú, že bez širšej diskusie rozhodlo o dofinancovaní Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Takýto krok podľa nich len zvyšuje neistotu v sektore.

- Reklama -