Poslankyňa Zemanová: Mimoriadna schôdza parlamentu? Nie je dôvod, aby Fico cvičil vládu a celý parlament

0
Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Foto: TASR

Nad dnešnou mimoriadnou schôdzou parlamentu, ktorú navrhuje Smer-SD, visia otázniky. Na schôdzi by sa malo schváliť uznesenie, ktoré dá povinnosť členom vlády, aby prišli 20. októbra na riadnu schôdzu NR SR a predstavili verejnosti a poslancom plán konkrétnych krokov v boji proti pandémii. Niektorí koaliční poslanci sa už vyjadrili, že schôdzu nepodporia. Jednou z nich je predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Fico by si mal podľa nej zvyknúť, že „je už opozičný poslanec a nemusí vláda skákať podľa neho”. 

Z akého dôvodu nepodporíte mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú navrhuje opozičný Smer-SD?

Pán poslanec Fico by mohol využívať najmä tie inštitúty, ktoré sú určené najmä pre opozičných poslancov, a to je inštitút interpelácie alebo Hodiny otázok, a nie je dôvod, aby tu cvičil vládu a celý parlament, keď sa chce niečo opýtať vlády. Mal by si zvyknúť, že je už opozičný poslanec a nemusí vláda skákať podľa neho. 

Ľudia ale reagujú dosť citlivo na komunikáciu premiéra Matoviča ku koronakríze, na prijaté opatrenia, narastá počet tých, ktorým došli úspory a namietajú nedostatočné ekonomické opatrenia zo strany štátu… Z tohto pohľadu a aj z pohľadu, že SaS sama ako opozičná strana často iniciovala mimoriadne schôdze, nebolo by z hľadiska verejnosti možno vhodnejšie tento návrh na mimoriadnu schôdzu nebojkotovať?  

Nemyslím si, že by to prinieslo niečo nové. Myslím, že pán premiér dostatočne jasne vysvetlil názor vlády a hlavne na komunikáciu je určený hlavný hygienik Mikas, ktorý dáva opatrenia do nariadení a je tu celé konzílium epidemiológov, ktoré  navrhuje potrebné opatrenia, takže tu by mali hovoriť skôr odborníci a nie politici, hoci, iste, politici musia prijať konečné politické rozhodnutie, ale dôležité sú podklady od epidemiológov.   

Čo epidemiológovia však nevyriešia, je štátna podpora. Športovci a pracovníci kultúry už bijú na poplach, pomoc mala podľa nich prísť už v apríli a ministri vypracúvajú po ich protestoch schémy pomoci pre oblasti kultúry a športu. Máte nejaké informácie, v akom stave sú tieto schémy pomoci? Šport patrí pod ministra za SaS Gröhlinga.     

Čo viem určite, je, že štátny tajomník Ivan Husár spolu s podpredsedom parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Radovanom Slobodom sa tejto problematike venujú a snažia sa nastaviť tie opatrenia tak, aby boli vhodné aj pre profesionálne kluby, ktoré sa tým živia.  

Celkovo váš pohľad na koronu a vývoj na Slovensku? 

Nie je to veľmi optimistické a je ozaj vrchovatý čas, aby si ľudia uvedomili, že je potrebné používať ochranné prostriedky a že treba byť obozretný pri sociálnych kontaktoch, že to každý robí v prvom rade pre seba a svojich blízkych. Nie je to niečo pre radosť vlády ani plnenie nezmyselných príkazov, ale je to niečo, čo každý robí a dodržiava najmä pre ochranu seba samého a svojej rodiny. Situácia je vážna. Osobne sa snažím ísť osobne príkladom aj v domácom prostredí alebo v prostredí mojich kamarátov. 

Ako sa to prejavuje? 

Nosím rúško, dodržiavam dezinfekčné pokyny a snažím sa byť vzorom. Isteže, sú hejteri, ktorí podceňujú situáciu a môžu škodiť, ich prístupy sú minimálne aspoň morálne odsúdeniahodné.  

O chvíľočku, keď skončíme tento rozhovor, idete von športovať, robíte nordic walking – nemal by sa viac spomínať aj šport a pohyb pri odporúčaniach a opatreniach? 

Určite áno. Prispieva to k budovaniu celkovej imunity, zdravý životný štýl pomáha zvládnuť choroby. A, samozrejme, keďže je teraz pred nami aj chrípkové obdobie a v kombinácii s COVID-19 je to zvýšené riziko ohrozenia, idem sa dať zaočkovať proti chrípke.

- Reklama -