Analytik Žitný o prípade Kusý: Takých prípadov bolo v minulosti neúrekom. Ale…

0
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

Zatýka sa na Slovensku vo veľkom. Okrem akcií NAKA vzbudil pozornosť minulotýždňový zásah bratislavskej polície, ktorá avizovala na sociálnej sieti zatknutie verejne známeho funkcionára. Ako sa neskôr ukázalo, bol ním starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Návrhu na väzbu nevyhovel sudca pre prípravné konanie a prepustil Kusého na slobodu. Prokurátor sa odvolal a verdikt o spôsobe stíhania padne v piatok 9. októbra. Kusý tvrdí, že ide o pomstu oligarchov. To by znamenalo, že polícia bola zneužitá. „Takéto prípady v minulosti boli a bolo ich neúrekom,” hovorí bezpečnostný analytik Milan Žitný. Je tam však aj ale…

„Dovolil som si zamietnuť tri stavby. Dve na Kramároch a jednu ľuďom oligarchu Širokého. Za ´odmenu´ som skončil v cele predbežného zadržania. Bez akéhokoľvek kontaktu s okolím som sa cítil neuveriteľne osamotený,” napísal po prepustení Rudolf Kusý na sociálnej sieti s tým, že ho potešila fotka ľudí, ktorí za ním v čase väzby stáli.

Foto: Facebook/Rudolf Kusý

Policajti aj prokurátor to však vidia inak, a mal by byť podľa nich vyšetrovaný väzobne. 

V tejto chvíli je celá vec v štádiu tvrdenie proti tvrdeniu. Ak by však skutočne išlo o pomstu oligarchov, bola by to vážna vec, hoci nie nezvyčajná. 

„Také prípady v minulosti boli, a neúrekom, že vyšetrovateľ alebo operatívec prišli za podnikateľom a povedali: Máte tam taký a taký problém, ale vieme vám ho vyriešiť a podnikateľ zaplatil výpalné. No a keď sa dotyčný nepodvolil, začalo sa trestné stíhanie, ktoré sa buď umelo vyrobilo, alebo ho vyrobila konkurencia. To nie je nič nové. Ale – nemôžem povedať, že je to to isté aj v Kusého prípade. Nevieme o tom zatiaľ nič, nevideli sme spis,” hovorí analytik Milan Žitný. Dá sa to podľa neho vyhodnotiť až po nejakom čase, keď budú k dispozícii dostatočné informácie a fakty.

 „Momentálne je to tvrdenie proti tvrdeniu: prokurátor vraví jedno, on druhé. Nevieme, kto hovorí pravdu,” upozorňuje Žitný. 

Určite bude zaujímavé sledovať, čo sa stane ďalej.  Ak by totiž išlo o fabuláciu pri obvinení, bol by čas to riešiť. Prípady z minulosti sa totiž nikdy oficiálne nedoriešili.

„Vždy sa to skončilo tak nejako, že sme radi, že je to za nami,” hovorí Žitný.

- Reklama -