Parlamentná komisia na kontrolu odposluchov sa už kreuje

0
Foto: niekverlaan, Pixabay

Komisia na kontrolu informačno-technických prostriedkov (ITP) sa už kreuje. TASR to potvrdil predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) s tým, že už existuje predbežná dohoda na menách členov. Komisia má mať osem členov. Traja zástupcovia koalície a traja z opozície sa vyberajú po dvoch spomedzi členov brannobezpečnostného výboru, výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS). Ďalších dvoch členov volí parlament na návrh šéfa brannobezpečnostného výboru. Šéfom komisie má byť predstaviteľ Smeru-SD.

„Už sme predbežne dohodnutí aj s opozíciou na menách, ale ešte môže dôjsť k zmenám, či už na našej strane alebo ich strane, preto ich nechcem dopredu hovoriť,” povedal pre TASR Krúpa. S navrhnutými menami zatiaľ problém nemajú, ak sa dohodnú, začnú hľadať dvoch expertov do komisie.

Predseda Smeru-SD Robert Fico vo štvrtok (1. 10.) potvrdil, že šéfom komisie bude poslanec za Smer-SD. Ďalšie dve miesta budú podľa neho určené pre ĽSNS a jedného z nezaradených poslancov. Podľa Fica sa majú dohodnúť nezaradení poslanci, koho do komisie nominujú.

Krúpa priznáva, že s nominovaním dvoch expertov do komisie môže byť problém. „Podmienky sú veľmi prísne. Mám obavu, či sa nám podarí nájsť takýchto dvoch ľudí, ktorí budú spĺňať podmienky a budú ochotní to robiť bez odmeny,” skonštatoval. Ak sa nájdu vhodní experti, mohla byť podľa Krúpu komisia kompletná ešte na jeseň. „Ak budeme mať šťastie, možno v októbri alebo novembri,” dodal.

Ak sa nepodarí nájsť dvoch expertov do komisie, na mieste je podľa Krúpu aj úvaha o legislatívnej zmene, aby sa podarilo komisiu sfunkčniť. Podľa zákona o ochrane pred odpočúvaním to majú byť osoby nad 40 rokov, ktoré sa môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami na stupni “prísne tajné”, musia mať aspoň desaťročnú prax ako sudcovia alebo prokurátori alebo v Policajnom zbore, spravodajskej službe či v právnej a bezpečnostnej alebo diplomatickej oblasti.

Komisiu, ktorá má posudzovať, či sú informačno-technické prostriedky v réžii polície alebo SIS použité oprávnene alebo neoprávnene, má podľa zákona zriadiť Národná rada SR. Komisia počas minulého volebného obdobia nefungovala. Problém bol s vtedajším poslancom Ľubomírom Galkom, ktorý sa mal stať členom komisie. Galko bol v minulosti ministrom obrany a čelil kauze odpočúvania novinárov.

- Reklama -