SIS: Pravicovo-extrémistickí lídri sa snažili o vplyv. Angažovali sa pri voľbách do parlamentu, kandidovali v prezidentských voľbách aj eurovoľbách

0
Vladimír Pčolinský, ako riaditeľ Slovenskej informačnej služby. Foto: TASR

V minulom roku sa lídri slovenskej pravicovo-extrémistickej (PEX) scény snažili posilňovať svoj vplyv cez kandidatúru v prezidentských voľbách, eurovoľbách a aj aktivitami súvisiacimi s voľbami do Národnej rady SR. Vyplýva to zo správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2019. SIS monitorovala aj aktivity paramilitárnej organizácie, ktorej prívrženci zriadili takzvané protirómske hliadky v obciach Smižany a Richnava, okres Spišská Nová Ves, v reakcii na násilné incidenty Rómov s majoritným obyvateľstvom.

Na oslovenie voličov hlavní predstavitelia PEX scény opätovne poukazovali na problémy spolunažívania majoritného obyvateľstva s rómskou minoritou, kritizovali postoje a aktivity EÚ vrátane jej migračnej politiky. SIS uvádza, že často používanou témou bola aj kritika práv komunity LGBTI.

Organizácia pôsobiaca v oblasti paramilitárneho výcviku svoju činnosť zameriavala najmä na intenzívny nábor nových členov a zvyšovanie úrovne výcvikov. SIS upozorňuje aj na politické ambície. „V priebehu roka 2019 SIS zaznamenala verejné vyjadrenia predstaviteľov tejto neregistrovanej organizácie prostredníctvom oficiálne zaregistrovaného občianskeho združenia k rôznym politickým a spoločenským témam, čo indikuje existenciu politických ambícií jej lídrov,” uvádza sa v správe.

SIS pozorovala aj reakcie prívržencov slovenskej PEX scény na teroristický útok na Novom Zélande z 15. marca 2019 a informovala o pobyte páchateľa útoku, Austrálčana Brentona Tarranta, na území SR v roku 2016. „V tejto súvislosti SIS poukázala na fakt, že útočník počas svojho pobytu v SR nenadviazal žiadne osobné kontakty s predstaviteľmi slovenskej PEX scény,” uvádza SIS.

Služba upozorňuje na zvyšujúcu sa úroveň radikalizácie na PEX scéne v Európe, ktorá sa v roku 2019 prejavila novým fenoménom, a to individuálnymi násilnými či teroristickými útokmi, ktoré páchali prívrženci extrémne pravicovej ideológie bez priamej organizačnej podpory zo strany tradičných organizácií.

SIS tiež zaznamenala viaceré extrémistické prejavy radikálnych fanúšikov, takzvaných chuligánov, najmä na futbalových štadiónoch pri zápasoch domácej najvyššej ligy a pri európskych klubových súťažiach. Správa tiež hovorí, že v roku 2019 prívrženci PEX výrazne obmedzili organizovanie koncertov slovenských PEX kapiel a nezorganizovali žiaden medzinárodný koncert týchto skupín.

Na ľavicovo-extrémistickej scéne (LEX) SIS zaznamenala kritiku predstaviteľov PEX scény a zdôrazňovanie ochrany práv cudzincov a komunity LGBTI. „Jednou z najviditeľnejších aktivít slovenskej LEX scény bola snaha o narúšanie verejných predvolebných stretnutí kandidujúcich predstaviteľov PEX subjektov verejnými protestmi,” skonštatovala SIS. Predstavitelia LEX scény sa zaujímali o ochranu životného prostredia a reagovali verejnými akciami aj na inváziu Turecka do Sýrie.

- Reklama -