Macron žiada Turecko vysvetliť údajný príchod džihádistov do Azerbajdžanu

0
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok žiadal, aby Turecko vysvetlilo údajný príchod džihádistických bojovníkov do Azerbajdžanu, informovala agentúra AFP.

„Došlo k prekročeniu červenej čiary, čo je neprijateľné,” povedal Macron po rokovaní lídrov členských krajín EÚ v Bruseli. „Vyzývam všetkých partnerov v NATO, aby čelili správaniu členskej krajiny NATO,” povedal.

Lídri členských krajín EÚ sa v noci na piatok dohodli, že Turecku pohrozia sankciami v súvislosti s tureckými vrtmi v oblasti Stredozemného mora vo vodách Cypru.

Francúzskeho prezidenta však podľa AFP takisto znepokojila situácia v spornej oblasti Náhorného Karabachu, kde pokračujú boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami.

Macron vo štvrtok povedal, že má k dispozícii informácie, ktoré “s istotou naznačujú”, že do Náhorného Karabachu sa dostali cez Turecko sýrski bojovníci z džihádistických skupín.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) podľa AFP v pondelok oznámilo, že Ankara zo severnej Sýrie vyslala najmenej 300 bojovníkov.

V Náhornom Karabachu prebiehajú od nedele boje medzi arménskymi silami a azerbajdžanskou armádou, pričom si už vyžiadali približne 130 obetí a stovky zranených.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

- Reklama -