Rusko je pripravené na “úzku spoluprácu” s Tureckom, aby sa stabilizovala situácia v Náhornom Karabachu

0
Demonštranti protestujú pred sídlom Európskej rady, kde sa koná summit EÚ, na podporu Arménska a proti vojne v samozvanom regióne Náhorný Karabach v Bruseli 1. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Rusko vo štvrtok oznámilo, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho turecký rezortný kolega Mevlüt Čavušoglu v telefonickom rozhovore potvrdili, že sú pripravení na “úzku spoluprácu” s cieľom stabilizovať situáciu v Náhornom Karabachu. Informovala o tom agentúra AFP.

Obaja ministri podľa vyjadrenia ruského ministerstva zahraničných vecí potvrdili, že sú pripravení na koordináciu krokov Ruska a Turecka na stabilizáciu situácie s cieľom riešiť konflikt v Náhornom Karabachu prostredníctvom mierových rozhovorov.

Turecko však podľa AFP k obsahu telefonického rozhovoru oficiálne vyhlásenie nevydalo.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už skôr vo štvrtok povedal, že prímerie je možné len v tom prípade, ak sa sily podporované Arménskom stiahnu z oblasti Náhorného Karabachu a z Azerbajdžanu.

V Náhornom Karabachu prebiehajú od nedele boje medzi arménskymi silami a azerbajdžanskou armádou, pričom si už vyžiadali približne 130 obetí a stovky zranených.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

- Reklama -