Politológ Lenč: Opatrenia proti korone sú iracionálne. Môžu vzbudiť hnev aj stratu rešpektu

0
politológ Jozef Lenč (foto: facebook J.Lenč)

Bude vyhlásený na Slovensku núdzový stav? Bude vyhlásený núdzový stav len pre oblasť zdravotníctva? Dozvieme sa už dnes, v stredu 30. 9. po rokovaní vlády. Ľudia však majú zmätok podľa ich reakcií celkovo pri zavádzaných opatreniach. Búria sa športové zväzy, protestujú náboženské organizácie. Je chaos v tom, čo platí a čo neplatí. Môžu byť športové tréningy? A s rúškami či bez? Podľa reakcií na internete má verejnosť veľa otázok.  Čo si o opatreniach a ich odkomunikovaní myslí politológ Jozef Lenč? 

„Osobne si myslím, že tie rozhodnutia, ktoré prijali, o ktorých hovoril predseda vlády, sú v niektorých bodoch iracionálne. Na jednej strane chcú zakázať športové podujatia vrátane zápasov, ale povoľujú tréningy napríklad vo fitnescentrách, na druhej strane chcú zakázať omše v kostoloch alebo náboženské aktivity, ale povoľujú aj pohostinské zariadenia do 22. hodiny,” vymenúva pre ParlamentnéListy.sk základné disproporcie z pohľadu občanov. Táto situácia podľa neho rozhodne nie je dobrá a neprispieva k stabilite spoločnosti. „Táto iracionalita môže u niekoho spôsobovať možno hnev alebo u niekoho dokonca nerešpektovanie. V každom prípade sú tieto rozhodnutia zvláštne a nemyslím si, že sú veľmi šťastné,” hovorí o opatreniach ústredného krízového štábu.

Lepšie to podľa neho nie je ani čo sa týka komunikácies ľuďmi. „Rovnako tak aj komunikácia zo strany vlády alebo inštitúcie hlavného hygienika nie je správna,” hovorí Lenč. Verejnosť na internete je citlivá hlavne na to, že premiér sa stavia do úlohy akéhosi mentora, pričom akoby zabudol, že do funkcie sa dostal vďaka hlasom voličov vo voľbách. „Nie premiér nás má kontrolovať, ale my jeho,” píšu viacerí.  

Čo s tým? „Chcelo by to určite väčšiu jednoznačnosť a vyváženosť. Nemalo by byť na jednej strane niečo úplne zakázané, a iné, čo môže byť z pohľadu šírenia choroby nebezpečnejšie, zasa povolené,” hovorí Lenč. 

- Reklama -