Slovenská volejbalová federácia upozorňuje na negatívne dôsledky opatrení

0
športový riaditeľ Slovenskej volejbalovej federácie Marek Rojko (Foto: TASR)

Zákaz konania športových podujatí od 1. októbra je nielen pre volejbal, ale pre celý šport na Slovensku mimoriadne nepríjemnou správou. Návrhy opatrení ústredného krízového štábu musíme v tejto chvíli rešpektovať, zároveň však musíme konštatovať, že ďalšia ‘stopka’ pre šport je aj v prípade krátkodobého trvania veľkou, ak nie poslednou ranou pre športové hnutia a kluby.

Je potrebné si uvedomiť, že šport okrem iného tiež živí tisíce slovenských rodín. Tento radikálny krok sa netýka len samotných športovcov, ale aj veľkého počtu ľudí, ktorí v tejto sfére pracujú. Prípadné ďalšie dlhodobé zastavenie športového života môže mať pre naše volejbalové kluby likvidačné následky. Preto veríme, že slová predsedu vlády o kompenzáciách sa naplnia v krátkom čase a v priebehu nasledujúcich dní očakávame zo strany vlády konkrétne riešenia a veľmi adresnú finančnú pomoc klubom aj športovým organizáciám.

Mrzí nás, že volejbalovú sezónu na všetkých úrovniach od extraligových až po mládežnícke súťaže sme nútení hneď v jej začiatku prerušiť a už teraz uvažovať o alternatívnych možnostiach jej dohrania. Sme presvedčení, že športové podujatia, zvlášť v režime bez divákov, s pravidelným testovaním zúčastnených a dôsledným dodržiavaním hygienických opatrení, by aj v tomto nepriaznivom období predstavovali pre verejné zdravie minimálne riziko. Koncentrácia osôb na športovom podujatí bez divákov je neporovnateľne nižšia než v obchodoch, nákupných centrách či ďalších prevádzkach, ktoré zostávajú otvorené.

K takýmto celoplošným opatreniam nepristúpili ani krajiny s oveľa horšou epidemiologickou situáciou. Otázkou zostáva, prečo to bolo nevyhnutné u nás a či boli dostatočne zvážené aj ďalšie dopady takéhoto rozhodnutia.

Slovenská volejbalová federácia vyzýva všetky zainteresované strany spojiť sily pre záchranu športu na Slovensku a je pripravená poskytnúť v tomto smere maximálnu súčinnosť.

- Reklama -