Bankoví analytici očakávajú sedempercentný prepad slovenskej ekonomiky

0
financial crisis, stock exchange, trend
Ilustračná snímka. Foto: geralt, Pixabay

Slovenská ekonomika by sa mala ku koncu tohto roka prepadnúť v stálych cenách o sedem percent. Vyplýva to zo septembrovej makroekonomickej predikcie vybraných bánk, ktorú zverejnila Národná banka Slovenska (NBS). Analytici sú však optimistickí, čo sa týka budúceho roka, keď už očakávajú rast hrubého domáceho produktu (HDP).

Analytici medzimesačne zlepšili odhad vývoja HDP na tento rok. Zatiaľ čo ešte v auguste očakávali 7,6 -percentný pokles ekonomiky, ku koncu tohto roka podľa septembrového prieskumu má klesnúť o 7 %. Budúci rok má ekonomika už rásť 5,8-percentným tempom, ale analytici oproti augustu mierne zhoršili svoj odhad o 0,6 percentuálneho bodu.

Ku koncu tohto roka by mala nezamestnanosť dosiahnuť 7,3 %, ešte v auguste analytici očakávali, že bude na úrovni 8,2 %.

Rast nominálnych miezd by mal byť na úrovni dvoch percent, v auguste analytici očakávali rast na úrovni 1,6 %.

Prognóza bankových analytikov je pesimistickejšia ako posledná makroekonomická prognóza Ministerstva financií SR, podľa ktorého by mala slovenská ekonomika v tomto roku klesnúť o 6,7 %. Pritom ešte v júni tohto roka rezort očakával 9,8-percentný prepad.

- Reklama -