Sassoli: Zasadnutia EP v Štrasburgu pre koronavírus zatiaľ nebudú

0
Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. Foto: TASR

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa vzhľadom na rastúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom vo Francúzsku ešte do Štrasburgu nevrátia, oznámil v pondelok predseda EP David Sassoli napriek tomu, že o to žiada francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP.

V septembri “sa dohodlo, že EP sa vráti k pravidelným schôdzam v Štrasburgu, hneď ako to podmienky umožnia”, uviedol vo vyhlásení Sassoli.

To, aby sa v Štrasburgu 5. – 8. októbra konalo zasadnutie EP, požadoval Macron, ktorý trval na obnovení schôdzí od októbra.

„Spolieham sa na vás,” napísal v liste adresovanom Sassolimu.

Sassoli však vo svojom vyhlásení uviedol, že zasadnutia EP sa do Štrasburgu budúci týždeň nevrátia “vzhľadom na zrýchlený prenos nákazy vo Francúzsku vrátane departementu Bas-Rhin (v ktorom Štrasburg leží), i z hľadiska verejného zdravia”.

Budova Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR

Dodal, že dúfa, že sa “čoskoro budeme môcť vrátiť” späť, no zdôraznil, že ďalšie zasadnutie EP sa uskutoční v Bruseli.

Od marca sa zasadnutia EP z dôvodu koronavírusovej pandémie konali v menšom formáte online a v plenárnej sále v Bruseli.

EP má dve sídla: v Štrasburgu sa koná 12 mesačných plenárnych zasadnutí vrátane zasadnutia o rozpočte a v Bruseli sa len príležitostne konajú takzvané dvojdňové “minipléna”.

Časovo i finančné nákladné cestovanie europoslancov a iných zamestnancov EP medzi dvoma mestami sa často stretáva s kritikou. Francúzsko však trvá na svojom práve zakotvenom v dohode o EÚ, že hostí zasadnutia v Štrasburgu.

- Reklama -