Čaputová so Zelenským sa zúčastnili na podpise dohody o využívaní letiska v Užhorode

0
Na snímke vpravo minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal a vľavo minister infraštruktúry Ukrajiny Vladyslav Kryklij pri podpise dohôd medzi Slovenskom a Ukrajinou za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej vpravo v pozadí a prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského vľavo v pozadí počas ich stretnutia v Prezidentskom paláci 24. septembra 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vo štvrtok s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zúčastnila na uzatvorení dvoch dohôd, ktoré podpísali minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal a minister infraštruktúry Ukrajiny Vladyslav Kryklij. Jedna z nich Ukrajine umožní využívanie vzdušného priestoru Slovenskej republiky na letisku v Užhorode. Zelenskyj vo štvrtok pricestoval na oficiálnu návštevu SR na pozvanie prezidentky. Čaputová na spoločnej tlačovej konferencii pripomenula svoju návštevu Ukrajiny v septembri 2019.

„Tak ako vtedy, aj dnes sme sa zhodli na tom, že vzťahy medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou sú dlhodobo veľmi dobré a konštruktívne,” povedala. „Ukrajina je náš najväčší sused a ekonomická prosperita, kvalita demokracie a mier v tejto krajine sú pre nás veľkým záujmom,” dodala.

Ďalšie konkrétne kroky sa podľa Čaputovej tykajú rozšírenia hraničnej spolupráce, najmä v oblasti hraničných priechodov a prepravy tovarov. So Zelenským hovorili aj o aktuálnej situácii v spojitosti s pandémiou ochorenia COVID-19, možnej budúcej ďalšej spolupráci v oblasti infraštruktúry – najmä rozvoja železničnej a cestnej dopravy – spolupráci v oblasti kultúry a športu. „Hovorili sme aj o výzvach, ktorým spoločne čelíme, ktoré predstavuje napríklad pašeráctvo na hraniciach,” povedala.

Čaputová a Zelenskyj hovorili aj o okupovaných územiach na východe Ukrajiny. Prezidentka podľa svojich slov Zelenskému zablahoželala ku konkrétnym krokom, ktoré ako svoj plán spomínal už minulý rok.

„Dnes môžem konštatovať, že napríklad na Donbase je najdlhší pokoj zbraní, podarilo sa oživiť rokovanie normandského formátu a takisto došlo k výmene väzňov,” povedala. Podľa Čaputovej sa venovali aj situácii v Bielorusku.

SR je podľa Čaputovej pre Ukrajinu “vždy spojencom, pokiaľ ide o ochranu hodnôt, suverenity, územnej celistvosti a kvality demokracie vrátane podpory Ukrajiny na ceste do EÚ”.

Prezident Zelenskyj má vo štvrtok v Bratislave absolvovať aj stretnutia s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a predsedom vlády SR Igorom Matovičom.

- Reklama -