Korčok: Lukašenko sa stáva pre Slovensko nelegitímnym lídrom

0
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR

Inaugurácia Alexandra Lukašenka je bodkou za zmanipulovanými nelegitímnymi voľbami, ktoré prebehli v auguste v Bielorusku. Pre Slovensko sa tak stáva nelegitímnym lídrom. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) po stredajšom rokovaní vlády.

„Prezident Lukašenko len potvrdil celý svoj prístup k vlastným občanom, ktorí protestujú a žiadajú o slobodnú voľbu,” povedal Korčok. Vyzval, aby sa prestalo s násilím páchaným na protestujúcich občanoch Bieloruska.

Bieloruský prezident sa tak týmto podľa Korčoka dostal na čelo sankčného zoznamu. Minister verí, že Európska únia zareaguje v tomto prípade veľmi rýchlo.

Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Volebná účasť dosiahla 84,3 percenta.

Po zverejnení výsledkov vypukli v Bielorusku masové protesty, ktoré stále pretrvávajú. Európsky parlament prijal uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov.

- Reklama -