Analýza: Čína “núti” pracovať tisícky Tibeťanov. Údajne chce odstrániť lenivosť

0
ľudia s ochrannými rúškami čakajú na križovatke v čínskom Pekingu (Foto: TASR/AP)

Tisícky Tibeťanov “núti” Čína pracovať v strediskách odborného výcviku, ktoré sa údajne podobajú na vojenské zariadenia. Vyplýva to z analýzy globálnej výskumnej skupiny Jamestown Foundation so sídlom vo Washingtone, informovala v stredu stanica BBC.

Analýza vychádza zo správ čínskych štátnych médií, politických dokumentov a satelitných snímok, ktoré podľa BBC overila aj agentúra Reuters.

„Tibetská autonómna oblasť vycvičila v priebehu prvých siedmich mesiacov roku 2020 celkom 543.000 vidieckych robotníkov, čím do júla dosiahla 90,5 percenta svojho celoročného cieľa,” napísal autor tejto analýzy Adrian Zenz – odborník na Tibet a čínsku autonómnu oblasť Sin-ťiang.

Miestne orgány tiež údajne stanovili kvóty na hromadný prenos týchto robotníkov do rôznych oblastí Číny vrátane Tibetu. Peking tvrdí, že v Tibete podporuje pokrok a rozvoj, píše Zenz.

Autor v analýze cituje čínske vládne plány, podľa ktorých je cieľom jej programov rozvíjať schopnosti ľudí v oblasti “pracovnej disciplíny, čínskeho jazyka a pracovnej etiky”. Vláda tiež údajne vyzýva na zavedenie “nešpecifikovaných opatrení pre účinnú elimináciu lenivých ľudí”.

Zenz varuje, že takáto politika môže v oblasti Tibetu viesť k dlhodobej strate jazykového, kultúrneho a duševného dedičstva.

Súčasnú situáciu v Tibete porovnáva Jamestown Foundation so situáciou v čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, kde podľa mnohých ľudskoprávnych organizácií dochádza k systematickému utláčaniu a zatýkaniu moslimskej menšiny Ujgurov. Schéma práce v Tibete je však podľa Zenza “pravdepodobne menej nátlaková” než v Sin-ťiangu, keďže niektorí Tibeťania sa na výcviku zúčastňujú dobrovoľne, aby si tak privyrobili.

Tibetský exilový premiér Lobsang Sangaj už v minulosti varoval, že Tibeťania sú nútení pracovať v táboroch a strediskách pre “vzdelávanie”, avšak z analýzy Jamestown Foundation vyplýva, že sa na takomto “vzdelávacom programe” zúčastnilo omnoho viac Tibeťanov, než sa doposiaľ predpokladalo.

„Systémová prítomnosť jasných ukazovateľov nátlaku a indoktrinácie v kombinácii s hlbokými a potenciálne trvalými zmenami v spôsobe obživy je vysoko problematická,” píše sa v závere analýzy.

- Reklama -