Kosovo udelilo Trumpovi jedno z najvyšších vyznamenaní v krajine

0
Kosovský prezident Hashim Thaci podpisuje ocenenie Rád slobody, ktoré udelil americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v Prištine 18. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Kosovo v piatok udelilo americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi jedno z najvyšších vyznamenaní v krajine za sprostredkovanie mierových rozhovorov medzi Kosovom a Srbskom. Informovala o tom agentúra AP.

Kosovský prezident Hashim Thaci udelil Trumpovi vyznamenanie Rad slobody “za jeho výnimočný prínos pre slobodu Kosova a posilnenie mieru a zmierenia v tomto regióne”.

Srbsko a Kosovo oznámili normalizáciu svojich ekonomických vzťahov v rámci rozhovorov, ktoré sprostredkovali Spojené štáty, 4. septembra v Bielom dome.

Thaci taktiež udelil medaily za zásluhy poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robertovi O’Brienovi a Trumpovmu osobitnému poradcovi Richardovi Grenellovi, ktorí boli podľa kosovského prezidenta “nenahraditeľnou” súčasťou dohody.

Kosovský prezident Hashim Thaci podpisuje ocenenie Rád slobody. Foto: TASR

Vrcholná schôdzka v Bielom dome sa mala pôvodne konať v júni, zrušili ju však po tom, ako kosovského prezidenta Hashima Thaciho, ktorý mal viesť kosovskú delegáciu, a deviatich ďalších bývalých separatistických bojovníkov obžaloval haagsky osobitný súd pre Kosovo (KSC & SPO) z vojnových zločinov počas vojnového konfliktu so Srbskom v 90. rokoch.

Thaci v minulosti napísal Trumpovi list, v ktorom uviedol, že dohoda medzi Kosovom a Srbskom môže vzniknúť “len pod silným vedením USA”.

„Vaša rola v tomto procese je veľmi podstatná,” napísal Thaci.

Kosovský prezident taktiež pozval Trumpa na návštevu krajiny.

- Reklama -