Ministerstvo zdravotníctva si uvedomuje ekonomickú situáciu nemocníc, je otvorené diskusii s SK+MED

0
Nemocnica (Autor: SITA)

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR je otvorené diskusii so Slovenskou asociáciou dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED), prioritne však svoje splátky musia riešiť s inštitúciami, s ktorými sú v priamom obchodnom vzťahu. Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová to uviedla v reakcii na informáciu o vyše 90-miliónovom dlhu štátu voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok združených v SK+MED. Nie lichotivú ekonomickú situáciu koncových nemocníc si podľa nej rezort uvedomuje, aj preto rokuje o ďalšom oddlžení, ktoré by malo byť posledné.

„Faktom je, že ‘dedičstvo’, ktoré zanechali predchádzajúce vlády z hľadiska dlhov nemocníc, je na čísle viac ako 520 miliónov eur z hľadiska čísla záväzkov po lehote splatnosti na úrovni istiny. To sú záväzky 13 fakultných a univerzitných nemocníc k 31. júlu tohto roka,” skonštatovala hovorkyňa.

Prioritou vedenia ministerstva je podľa Eliášovej postupne dostať nemocnice do efektívneho hospodárenia “rozpletením chobotnice biznisov”. „V programovom vyhlásení vlády sme sa zároveň zaviazali, že pre štátne nemocnice zavedieme centrálne riadenú prípravu rozpočtu a jeho priebežné vyhodnocovanie, jednotný ekonomický softvér, centrálne obstarávanie, riadenie platieb a viacstupňové schvaľovanie objednávok a zmlúv,” pripomína.

MZ SR považuje za dôležitú tiež výmenu vedenia v niektorých nemocniciach, ktoré nakladali nehospodárne s verejnými financiami.

Rezort zdravotníctva už podľa hovorkyne pripravil a realizuje konštruktívne kroky na zlepšenie hospodárenia nemocníc. „Už dnes sú riaditelia štátnych nemocníc odmeňovaní v závislosti aj od dosiahnutých hospodárskych výsledkov, no plánujeme kroky nastaviť ešte efektívnejšie,” priblížila.

Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu vyše 90 miliónov eur, upozornilo vo štvrtok SK+MED. Podľa združenia tiež chýba jasná koncepcia dofinancovania slovenského zdravotníctva i úhradovej politiky a hrozí finančný kolaps. Vyzvalo MZ SR na dialóg o riešení situácie.

- Reklama -