Británia: Návrh zákona o vnútornom trhu prešiel v parlamente druhým čítaním

0
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR

Dolná komora britského parlamentu v pondelok neskoro večer schválila kontroverzný návrh zákona o vnútornom trhu. Podporilo ho 340 poslancov, 263 bolo proti.

Návrh zákona prešiel úspešne v Dolnej snemovni fázou, ktorá sa nazýva druhé čítanie. To znamená, že teraz bude nasledovať ďalšia debata, informovala spravodajská televízia Sky News.

Britská vláda minulý týždeň oznámila, že predloží legislatívny návrh, ktorý zámerne porušuje vlani podpísanú dohodu o tzv. brexite, teda vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Zmeny sa týkajú tzv. írskej poistky. Podľa EÚ však tieto plánované zmeny predstavujú porušenie medzinárodného práva. EÚ podľa britského premiéra Borisa Johnsona hrozí zavedením colnej hranice v Írskom mori, ktorá by oddelila Severné Írsko od zvyšku Británie.

Johnson v pondelok obvinil EÚ z ohrozovania územnej celistvosti Spojeného kráľovstva a vyzval parlament, aby nedal EÚ príležitosť rozdeliť Britániu.

Povedal, že EÚ Británii hrozí blokovaním potravín, pričom nový legislatívny návrh má byť akousi záchrannou sieťou. „Absolútne netúžim po využití týchto opatrení. Sú poistkou,” dodal Johnson.

- Reklama -